Στις 23 Απριλίου του 303 μ.Χ. ένας Έλληνας στρατιωτικός του ρωμαϊκού στρατού, με καταγωγή από την Καππαδοκία και την Παλαιστίνη θανατώθηκε δι’ αποκεφαλισμού από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, αφού πρώτα υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός και αγαπημένος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γεώργιος ομολόγησε ότι είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό, μαρτύρησε για την πίστη του, και στο πέρασμα των αιώνων έγινε ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος, ο δρακοκτόνος, ο μαχητής ενάντια στο κακό και την αδικία, έγινε ο ήρωας του καλού και της ελπίδας, έγινε εκείνος που ο Ρωμανός ο Μελωδός ονόμασε «Αστέρα πολύφωτον, ώσπερ ήλιον λάμποντα»

Κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου γιορτάζεται στη Βαρκελώνη «Η ημέρα των βιβλίων και των ρόδων». Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», οι Ισπανοί θυμούνται πως στις 23 Απριλίου του 1616 έγινε η ταφή του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Κάπως μπλέκουν τον Δον Κιχώτη και τη Δουλτσινέα του με τον Άη Γιώργη που σκότωσε τον δράκο και ελευθέρωσε το κορίτσι, και να η γιορτή και της αγάπης και των γραμμάτων.

Η UNESCO αποφάσισε το 1995 να ορίσει την 23η του Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, συνδυάζοντας και τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στις 23 Απριλίου του 1616. Και ίσως όλες αυτές οι ιστορίες να είναι μια αφορμή για να σκεφτούμε πως δίχως γραφή, δίχως βιβλία δηλαδή, δεν θα είχαμε οι άνθρωποι γνώση καταγεγραμμένη ούτε για βίους ηρωικούς, ούτε για παραμύθια του δικαίου, ούτε για ιστορίες αγάπης, ούτε καν για τα ίδια μας τα όνειρα, τις παραδόσεις που ενώνουν τους λαούς και τις τέχνες που μας κάνουν μόνο καλύτερους…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη