Τον Οκτώβριο του 1949, στις 4 του μήνα, γεννήθηκε στη Χιλή ο Λουίς Σεπούλβεδα. Αν ανατρέξουμε στα βιογραφικά του θα διαβάσουμε γι’ αυτόν ότι ήταν συγγραφέας, σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και ακτιβιστής. Ο ίδιος έλεγε πως πάνω απ΄ όλα είναι πολίτης. Αν ανατρέξουμε στα βιβλία του, πιθανώς να ανακαλύψουμε μια καινούργια ματιά για να βλέπουμε τον κόσμο. Και αν προσπαθήσουμε να διατρέξουμε τη ζωή του, θα διαπιστώσουμε ότι έζησε 10 ζωές σε μία.

Ο Λουίς Σεπούλβεδα σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου, τάχθηκε στο πλευρό του Αλιέντε από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής του, φυλακίστηκε από το στυγνό δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ, αποφυλακίστηκε μετά από παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον όρο να ζήσει εξόριστος στη Σουηδία, αλλά εκείνος δραπέτευσε και έζησε στην Ουρουγουάη, στην Παραγουάη, στο Περού, στην Κολομβία, στο Εκουαδόρ, και στον Αμαζόνιο μαζί με τους Ινδιάνους Σουάρ, μαθαίνοντας έναν άλλον τρόπο να κατανοεί τον κόσμο. Συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Νικαράγουα, ήρθε στην Ευρώπη, έζησε στη Γερμανία και μετά στην Ισπανία, εργάστηκε και συντόνισε πολλές και κρίσιμες δράσεις της Greenpeace ταξιδεύοντας με το πλοίο της οργάνωσης.

«Στην εποχή μας», έλεγε, «μια επανάσταση είναι σε εκκρεμότητα και αυτή είναι η επανάσταση της φαντασίας, όπου το ερώτημα που τίθεται είναι: τι θέλουμε να είμαστε, πολίτες ή καταναλωτές; Θέλουμε να είμαστε άνθρωποι ελεύθεροι ή άνθρωποι αναλωμένοι; Όταν η ανθρωπότητα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, θα είναι μια πολύ σημαντική μέρα» έλεγε ο Χιλιανός συγγραφέας.

Ο Λουίς Σεπούλβεδα προσβλήθηκε από κορονοϊό και πέθανε στα 70 του χρόνια. Μας άφησε πολλές ιστορίες για να διαβάζουμε κι ακόμα πιο πολλές για να σκεφτόμαστε.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη