Ήταν Μάρτιος του 1990 όταν στις προθήκες των δισκοπωλείων εμφανίστηκε μια… κολόνια. Εκεί, στα δισκοπωλεία πηγαίναμε τότε για να αγοράσουμε έναν καινούργιο δίσκο ή για να μάθουμε τι νέο υπάρχει στα μουσικά πράγματα. Εκείνη την άνοιξη λοιπόν του 1990 είδαμε πάνω σε ένα μαύρο εξώφυλλο, τον Θάνο Μικρούτσικο ανάμεσα σε δύο κυρίες: αριστερά του η Χάρις Αλεξίου και δεξιά η Λίνα Νικολακοπούλου. Κάτω από τις φωτογραφίες τους, ένα χέρι είχε γράψει με κατακόκκινα γράμματα «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».

Στον δίσκο δεν υπάρχει σημείωμα ούτε από τον Θάνο Μικρούτσικο ούτε από τη Λίνα Νικολακοπούλου. Μόνο η Χάρις Αλεξίου, με μικρά γράμματα στο οπισθόφυλλο, γράφει: «Το “Έλα γλυκειά μου να κάνουμε έναν Έλληνα ακόμα” το είδα γραμμένο σ’ έναν τοίχο στη Λεμεσό. Αφιερωμένο λοιπόν στην Κύπρο που με έκανε να το κάνω τραγούδι».

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ο δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου, της Λίνας Νικολακοπούλου και της Χαρούλας Αλεξίου κρατάει ακόμα τη μυρωδιά μιας κολόνιας που αγαπήσαμε και που πάντα θα έχουμε λόγους για να θυμόμαστε!

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη