Στις 5 Νοεμβρίου του 1959, η ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή αποφυλακίζει και παραδίδει στις γερμανικές αρχές τον διαβόητο ναζί εγκληματία πολέμου, Μαξ Μέρτεν. Τον άνθρωπο(;) που την άνοιξη του 1943 στοίβαξε στα τρένα 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης και τους έστειλε στο Άουσβιτς.

Εκείνον που λεηλάτησε τις περιουσίες τους εξαπατώντας τους, που διέταξε τον δημόσιο εξευτελισμό 9.000 Εβραίων ανδρών ηλικίας 18-45 ετών στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης.

Αυτόν, που έστειλε χιλιάδες σε καταναγκαστικά έργα, που κατέστρεψε το Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης, που διέταξε ως αντίποινα την εκτέλεση 600 Ελλήνων αμάχων. Στις 5 Νοεμβρίου του 1959, η ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή άφησε αθόρυβα τον Μαξ Μέρτεν να φύγει από το αεροδρόμιο της Αθήνας προς τη Γερμανία. Δύο μήνες πριν, τον Αύγουστο του 1959, ψηφίζει στη βουλή τροποποίηση νόμου σύμφωνα με την οποία «αναστέλλεται αυτοδικαίως πάσα δίωξις Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματιών πολέμου, καθώς και η εκτέλεσις πάσης ποινής ή το υπόλοιπον ταύτης».

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη