Στις 27 Απριλίου του 1944, στην Πελοπόννησο, στρατιώτες του ΕΛΑΣ σκότωσαν τον Φραντς Κρεχ, τον υποστράτηγο της ναζιστικής Γερμανίας και διοικητή της 41ης Μεραρχίας Οχυρών του Πεζικού της Βέρμαχτ. Μετά από ενέδρα στη γερμανική αυτοκινητοπομπή σκοτώθηκε ο Γερμανός διοικητής και τρεις άνδρες της συνοδείας του, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη πέντε Γερμανοί στρατιώτες. Αμέσως ανακοινώθηκαν αντίποινα στον κατοχικό Τύπο:
«Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και 3 συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίσθησαν.
Ως αντίποινα θα εκτελεσθούν:
1. Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944
2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς την Σπάρτην έξωθεν των χωρίων.
Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος».

Το πρωί της Πρωτομαγιάς του 1944 στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου έγινε γενικό προσκλητήριο όλων των κρατουμένων, για να εκτελεσθεί η εντολή των αντιποίνων. Μάζεψαν 200 κομμουνιστές και τους πήγαν στην Καισαριανή για εκτέλεση. Τους φόρτωσαν στα απορριμματοφόρα και τους πήγαν στο Γ΄ Νεκροταφείο.
Εκείνη τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944, οι μαρτυρίες λένε πως γέμισε ο δρόμος αίματα. Χτυπούσαν οι καμπάνες της Καισαριανής πένθιμα και παρά την τρομοκρατία βγήκαν από τα σπίτια οι γυναίκες και πετούσαν λουλούδια στον ματωμένο δρόμο.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη