Στις 24 Απριλίου του 1915, στην Κωνσταντινούπολη, 250 Αρμένιοι επιφανείς και διανοούμενοι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού. Η γενοκτονία των Αρμενίων, μία από τις πρώτες γενοκτονίες της σύγχρονης ιστορίας, η πρώτη εθνοτική σφαγή του 20ου αιώνα, είχε και επισήμως ξεκινήσει. Γιατί σφαγές 300.000 Αρμενίων είχαν γίνει και στα τέλη του 1800 από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ. Όμως τώρα, ο Μεχμέτ Ταλαάτ πασάς, υπουργός Εσωτερικών της παρακμάζουσας πια Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ιδρυτικό στέλεχος του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος των Νεότουρκων «Ένωση και Πρόοδος», ο Ταλαάτ πασάς ήταν εκείνος που είχε εκπονήσει το σχέδιο εξόντωσης των μειονοτήτων, πρωτίστως δε των Αρμενίων και λίγο αργότερα των Ελλήνων.

Υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ζούσαν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Αρμένιοι. Μέσα σε τρία χρόνια, από το 1915 έως το 1918, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν. Οι Αρμένιοι, που ζούσαν ειρηνικά στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Και εκείνον τον Απρίλιο του 1915 βρέθηκαν διωγμένοι σε πορείες θανάτου στην έρημο χωρίς τροφή ή νερό, κυνηγημένοι από οργανωμένες «διμοιρίες θανάτου» ή «τάγματα σφαγής» των Νεότουρκων.

Το 1922, μετά και την καταστροφή της Σμύρνης, όταν πρώτη ισοπεδώθηκε η αρμένικη συνοικία, η γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ολοκληρώθηκε: είχαν επιβιώσει μόλις 380.000 Αρμένιοι. Παρ’ ό,τι από το 1919 οι Αρμένιοι απανταχού της Γης καθιέρωσαν την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία τους, ο Δυτικός κόσμος προσπαθεί από το 1975 να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Μόλις το 2015 έκανε το πρώτο βήμα ο Καναδάς, ακολούθησε το 2019 η Γαλλία και το 2021 ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Αμερικής που αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Μέχρι στιγμής οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι 33, ανάμεσά τους, βέβαια, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη