Τον Νοέμβριο του 1970, στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μετά από περίπου έναν μήνα, ολοκληρώνεται η ηχογράφηση ενός δίσκου που με το πέρασμα των καιρών θα γινόταν ατόφιο χρυσάφι. Όχι στις αγορές και στα παζάρια, αλλά μέσα μας.

Το «Χρονικό», ο δίσκος με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και τους στίχους του Κ. Χ. Μύρη, του Κώστα Γεωργουσόπουλου δηλαδή, το «Χρονικό», με τον Νίκο Ξυλούρη και τη Μαρία Δημητριάδη που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1970, ήρθε σαν βάλσαμο για τις ψυχές πολλών ανθρώπων, τότε, καταμεσής της χούντας.

Στο «Χρονικό» ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, που υπογράφει τους στίχους του ως Κ. Χ. Μύρης, μας δίνει με συγκλονιστικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον 20ο αιώνα. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος κάνει για πρώτη φορά τη μουσική του επανάσταση: βάζει δίπλα δίπλα το φλάουτο με το κλαρίνο, τα ντραμς με το νταούλι, την κλασική κιθάρα με το κρητικό λαούτο, το βιολί και το βιολοντσέλο με την ποντιακή και την κρητική λύρα. Βάζει και έναν λυράρη, τον Νίκο Ξυλούρη να τραγουδήσει τραγούδια κατ’ εξοχήν πολιτικἀ, τα οποία τόσο με τον ήχο τους, που πατούσε στέρεα στην παράδοση, όσο και με τον στίχο τους, που πατούσε στέρεα στην ιστορία του τόπου, μας ενωθήκαν με τις φωνές του κόσμου και έγραψαν ιστορία.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη