*Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Στις 14 Απριλίου του 2024 ο Γιάννης Φέρτης έφυγε απ’ αυτήν εδώ τη γη, μετά από 86 χρόνια. Τα 60 από αυτά τα αφιέρωσε στο θέατρο.

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 στην Αθήνα και θυμάται τα παιδικά του χρόνια στους πρόποδες του Λυκαβηττού, να μεγαλώνει με τα άλλα τρία αδέρφια του, στο διώροφο νεοκλασικό της οικογένειας. Στα 14 χρόνια του είδε μια θεατρική παράσταση με την Άννα Συνοδινού και τον Ντίνο Ηλιόπουλο και μαγεύτηκε. Έκτοτε, δεν άφηνε παράσταση για παράσταση που να μην τη δει. Στα 16 του, ήταν πλέον αποφασισμένος να γίνει ηθοποιός, κι είχε σοβαρές αντιρρήσεις η μητέρα του.

Έδωσε εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και δευτεροετής ακόμα, το 1958, έπαιξε στην «Ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το καλοκαίρι του 1959 θα παίξει στους θρυλικούς πλέον «Όρνιθες» του Αριστοφάνη που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης και λίγους μήνες μετά θα παίξει δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη στο «Γλυκό πουλί της νιότης». Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Γιάννης Φέρτης έπαιξε στο θέατρο από Τσέχοφ, Γκαίτε και Σαίξπηρ μέχρι Νικολάι Γκόγκολ, Όσκαρ Ουάιλντ και Λουίτζι Πιραντέλο. Τον είδαμε ακόμα στον κινηματογράφο, πλάι στην Ειρήνη Παπά και στην «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Τον είδαμε και στην τηλεόραση, πάντα σε εξαιρετικές παραγωγές. Όμως για πολλά χρόνια, ο Γιάννης Φέρτης με τη φωνή του αιχμαλώτισε και την ακοή μας. Διάβασε για μας, εκτός των άλλων, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Γκάτσο, Γιάννη Σκαρίμπα…

Ο Γιάννης Φέρτης, πάντα χωρίς φασαρία, με το βλέμμα χαμηλωμένο, με μια φυσική ευγένεια, συστολή και σοβαρότητα, αφιερώθηκε στην τέχνη του για 60 ολόκληρα χρόνια. Και ένα πράγμα δεν έπαυε συνεχώς να λέει: ότι λάτρεψε το θέατρο.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη