Στις 2 Ιανουαρίου του 1924, γεννήθηκε στην Κηφισιά, στην Αθήνα, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο άνθρωπος που έμελλε να ταυτίσει το όνομα και την ύπαρξή του με τον Καραγκιόζη. Γιος του καραγκιοζοπαίκτη Σωτήρη Σπαθάρη, ο μικρός Ευγένιος θυμάται πως από τριών ετών κουνούσε τις φιγούρες στο πανί.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ξεκίνησε να δίνει παραστάσεις επαγγελματικά το 1942, στην Κατοχή. Έκτοτε, δεν θα σταματήσει ποτέ: θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, απ’ άκρου εις άκρον, κουβαλώντας μόνος του, σε όρη και νησιά, με τα μουλάρια, τη σκηνή και τις φιγούρες του. Θα γράφει συνεχώς καινούργια έργα, θα φτιάχνει τα εξαιρετικά σκηνικά του, θα τελειοποιεί τις φιγούρες των ιστοριών του, και θα κάνει τον Καραγκιόζη αγαπημένο ήρωα μικρών και μεγάλων, διάσημο δε στο εξωτερικό.

Ο πολυβραβευμένος Ευγένιος Σπαθάρης, με το λαϊκό θέατρο σκιών του, δεν σταμάτησε στιγμή να παράγει πολιτισμό και να κάνει γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα της Γης. Δεν σταμάτησε στιγμή με τον Καραγκιόζη του να μας θυμίζει τη δύναμη της τέχνης, τη δύναμη της επικοινωνίας, τη δύναμη της δημιουργίας.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη