Στις 18 Φεβρουάριου του 1909, γεννήθηκε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της λογοτεχνίας μας: η Διδώ Σωτηρίου, από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, έμελλε να ζήσει παιδάκι ακόμα τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έμελλε να ζήσει την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη δικτατορία, την προδοσία στην Κύπρο, έμελλε να ζήσει 95 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Και ευτυχώς για μας έγραψε για όλα όσα έζησε.
Το 1935 και στα 26 της χρόνια ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι, και εκεί γνωρίστηκε με σημαντικούς ανθρώπους της γαλλικής διανόησης. Ταξίδεψε πολύ, έγινε αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «Γυναίκα» και αργότερα, στην Κατοχή, με ενεργό δράση στην Εθνική Αντίσταση, έγινε αρχισυντάκτις στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου το Κομμουνιστικό Κόμμα τη διέγραψε.
Το πρώτο της μυθιστόρημα η Διδώ Σωτηρίου το εξέδωσε το 1959. Το βιβλίο είχε τίτλο «Οι νεκροί περιμένουν», εκείνη ήταν ήδη 50 χρονών αλλά μόλις ξεκινούσε μια συγγραφική πορεία λαμπρή, που μας έδωσε μεταξύ άλλων «Τα ματωμένα χώματα», την «Εντολή», το «Κατεδαφιζόμεθα».

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη