Στις 13 Ιουλίου του 1916, στην Καστέλα, εκεί στον Πειραιά, γεννήθηκε η Δέσπω Διαμαντίδου. Σπουδαία ηθοποιός, σημαντική μεταφράστρια, διαβασμένη, καταρτισμένη και χειραφετημένη. Σε μια εποχή που η γνώση, η τέχνη και η ελευθερία δεν ήταν για τις γυναίκες ούτε αυτονόητα ούτε κεκτημένα.

Αποφοίτησε από το Εθνικό Θέατρο με άριστα, την προσέλαβαν αμέσως, το 1943 την είδε ο Κάρολος Κουν και της ζήτησε να παίξει στο Θέατρο Τέχνης, το 1947 εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, όμως η ταινία που άλλαξε τη ζωή της ήταν το «Ποτέ την Κυριακή», το 1960. Οι προτάσεις μετά τη συνεργασία της με τον Ζυλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη έρχονται η μία μετά την άλλη και επτά χρόνια αργότερα, όταν θα πάει στην Αμερική για να ανεβάσουν το «Ίλια ντάρλινγκ», θα ξεκινήσει διεθνή καριέρα.

Στην Νέα Υόρκη οι ατζέντηδες πρόσεξαν αμέσως τη Δέσπω Διαμαντίδου η οποία με το ταλέντο και τις πέντε γλώσσες που μιλούσε ήταν περιζήτητη. Βρέθηκε να αντικαθιστά τη σπουδαία Λότε Λένια στην παράσταση «Καμπαρέ», όπου έπαιξε για έναν χρόνο, βρέθηκε και δίπλα στον Γούντι Άλεν να υποδύεται τη μητέρα του στον «Ειρηνοποιό». Όταν μάλιστα τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας εκείνος δήλωσε για τη Δέσπω Διαμαντίδου πως αξίζει κάποιος να γίνει σκηνοθέτης για να δουλέψει μαζί της…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη