Στις 10 Νοεμβρίου του 1891, πέθανε ο Αρθούρος Ρεμπώ. Και ήταν μόνο 37 χρονών. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1854 στη Σαρλβίλ, στη βορειοανατολική Γαλλία. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο αγρόκτημα της οικογένειας με τα άλλα τρία αδέρφια του. Η πάντα αυστηρή μητέρα του ήταν κόρη εύπορου αγρότη και ο στρατιωτικός πατέρας του έφυγε από το σπίτι και τους εγκατέλειψε όταν Ρεμπώ ήταν μόλις έξι ετών.
Ο Αρθούρος Ρεμπώ από μικρός ξεχώρισε κερδίζοντας πολυάριθμα βραβεία και επαίνους. Όλοι μιλούν για ένα λαμπρό μυαλό, συνάμα για ένα παιδί μοναχικό, εριστικό και ακατανόητο. Συχνά δε αυτοκαταστροφικό. Ιδιαιτέρως όμως μελετηρό, που έγραφε ποιήματα ήδη από το σχολείο. Σταμάτησε να γράφει στα είκοσί του, ταξίδεψε ασταμάτητα, έγινε δημοσιογράφος, μισθοφόρος στρατιώτης, διερμηνέας, έμπορος όπλων, βρέθηκε να εργάζεται στην Κύπρο και να εξερευνά απάτητα από Ευρωπαίους μέρη στην Αφρική.

Επηρέασε όσο ίσως κανείς άλλος στον 20ο αιώνα ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες. Τον είπαν καταραμένο ποιητή, συνομιλητή της κόλασης, ο Αλμπέρ Καμύ τον ονόμασε ποιητή της εξέγερσης, ο Θάνος Μικρούτσικος τον θεωρεί μοναδική ιδιοφυΐα, ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει για κείνον ότι εκμηδένισε τον χρόνο…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη