Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2023, ξεκίνησε μια θεομηνία που έπνιξε πρώτα τον Βόλο και το Πήλιο. Άνοιξαν οι ουρανοί και για τέσσερα μερόνυχτα έπεσε τόσο νερό που ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος έγινε θάλασσα. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 750.000 στρέμματα γης που βούλιαξαν στα ορμητικά λασπόνερα εκατομμυρίων κυβικών. 17 νεκροί άνθρωποι, 130.000 νεκρά ζώα και πτηνά, αφανισμένα χωριά, πλημμυρισμένες πόλεις, γκρεμισμένες γέφυρες, κατεστραμμένοι δρόμοι, πλημμυρισμένη και η εθνική οδός. Για 10 μέρες κόπηκε η Ελλάδα στα δύο. Πάνε τα σπίτια, πάνε τα χωράφια, τα ζωντανά, τα μελίσσια, οι καλλιέργειες, ό,τι είχαν και δεν είχαν χιλιάδες άνθρωποι, όλα χάθηκαν με μιας.

Διαβάζω πως από το 2018 υπήρχε αναλυτική μελέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα σχέδια κινδύνου πλημμύρας στην περιοχή. Επίσης, οι χάρτες αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στον θεσσαλικό κάμπο, οι χάρτες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, απεικονίζουν το 2022 με ανατριχιαστική ακρίβεια τις περιοχές που κινδύνευαν να πλημμυρίσουν. Άρα; Άρα όλοι ήξεραν. Και κανείς από την κεντρική εξουσία ή την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Ο Βόλος και το Πήλιο ήταν οι δύο πρώτες περιοχές που ήρθαν αντιμέτωπες με τη θεομηνία, την καταστροφή, την ανύπαρκτη αρωγή της πολιτείας και την εγκληματική αμέλειά της, για άλλη μία φορά. Στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατοικούν περί τις 200.000 άνθρωποι. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ήταν μέχρι τώρα ένας από αυτούς τους χιλιάδες κατοίκους. Και στις 11 Σεπτεμβρίου του 2023, στη συναυλία που έδωσε στην Αθήνα έφτα ημέρες μετά την ασύλληπτη τραγωδία, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εκτός από τα τραγούδια του, είπε και δυο λόγια. Από ‘κείνα που οι περισσότεροι από μας θα θέλαμε να πούμε…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη