Στις 30 Οκτωβρίου του 1207 π.Χ., έγινε μία έκλειψη ηλίου. Ήτανε μεσημέρι τότε στην Ελλάδα και εκείνη την ώρα ο Οδυσσέας σκότωνε τους μνηστήρες στο παλάτι του. Γιατί πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 25 Οκτωβρίου του 1207 π.Χ., ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης είχε επιστρέψει στο νησί του μετά από δέκα χρόνια πολέμου και άλλα τόσα ταξιδιών και περιπλανήσεων.

Και πώς ξέρουμε (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), πότε ακριβώς, ποια ημέρα του Οκτωβρίου και ποιο έτος έγιναν όλα αυτά; Μία ομάδα από επιστήμονες του πανεπιστημίου Πατρών και Αθηνών, το 2011, έκανε μια ανακοίνωση στο διεθνές περιοδικό «Μεσογειακή αρχαιολογία και αρχαιομετρία».
3.218 χρόνια μετά την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, Έλληνες επιστήμονες θα εντόπιζαν με ακρίβεια τι έγραφε εκείνη τη μακρινή ημέρα το ημερολόγιο. Τότε, που ο Οδυσσέας τέντωνε το τόξο και σκότωνε τους μνηστήρες στο παλάτι του, μεταμφιεσμένος σε ρακένδυτο ζητιάνο. Τι έδειχνε το ημερολόγιο πέντε ημέρες πριν, όταν έφτανε το καράβι του Οδυσσέα στο νησί του, μόλις χάραζε το πρώτο φως της μέρας.
«Όταν το πιο περίλαμπρο άστρο πρόβαλε ψηλά,/ που πρώτο αγγέλλει της εωθινής Αυγής το φως,/ ποντοπορώντας το καράβι στο νησί ακουμπούσε», όπως μας λέει ο Όμηρος και αποδίδει στα νέα ελληνικά ο Δημήτρης Μαρωνίτης.

Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε (μέχρι αποδείξεως διαφορετικού) ότι όταν ο Οδυσσέας έφτανε πια αποκαμωμένος στην Ιθάκη του, μετά από 20 χρόνια πολέμου, απουσίας, περιπλανήσεων και περιπετειών, όταν ο Οδυσσέας επέστρεφε στο νησί του σύμφωνα με το δικό μας ημερολόγιο ήταν 25 Οκτωβρίου του 1207 π.Χ. Και κάπως έτσι τελειώνει η διασημότερο παραμύθι όλων των εποχών. Που καθώς φαίνεται μόνο παραμύθι δεν είναι…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη