Τέτοια μέρα, εδώ στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, αρχίζει το καλοκαίρι. Στις 21 Ιουνίου, κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η Γη γέρνει προς τον ήλιο περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του έτους. Κι εκείνος μοιάζει για λίγο να σταματά…

Μια τέτοια μέρα κάθε χρόνο, ο ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ουρανού μας. Και φαίνεται για μερικές μέρες να αργοστέκεται. Αυτό το φαινόμενο είναι που ονομάζουμε ηλιοστάσιο, εμείς εδώ θερινό γιατί είναι καλοκαίρι και γιατί ο Ήλιος μία ημέρα μετά, στις 22 Ιουνίου, έχοντας φτάσει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής, δηλαδή της κυκλικής τροχιάς που διαγράφει σε έναν χρόνο γύρω από τη Γη, αρχίζει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό. Γι΄ αυτό και μιλάμε για τη θερινή τροπή του ήλιου, το λιοτρόπι που έλεγαν από αιώνες οι άνθρωποι στην καθημερινή τους θερινή ζωή.

Σήμερα, 21 Ιουνίου του 2023, η μεγαλύτερη ημέρα της Λεμεσού θα διαρκέσει 14 ολόκληρες ώρες και 29 πολύτιμα λεπτά. Ενώ στην Αθήνα, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου θα είναι κατά τι μεγαλύτερη: θα διαρκέσει 14 ώρες και 48 λεπτά!

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη