Στις 15 Νοεμβρίου του 1969, στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν, για μία ακόμα φορά, ότι ζητάνε να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Βιετνάμ και να σταματήσει ο πόλεμος. Την ίδια ημέρα, άλλοι 200.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στον Σαν Φρανσίσκο ακριβώς με το ίδιο αίτημα. Διαβάζω πως στην Αμερική, μέχρι και σήμερα, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15ης Νοεμβρίου του 1969 για το Βιετνάμ θεωρείται το μαζικότερο όλων των εποχών.

Τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια για να σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ είχαν ξεκινήσει στην Αμερική από το 1965 και καθώς ο κόσμος μάθαινε σιγά σιγά για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, το κύμα διαμαρτυρίας μεγάλωνε συνεχώς.

Από το 1966 μέχρι και το 1973, περισσότεροι από 500.000 Αμερικανοί στρατιώτες λιποτάκτησαν. Στα είκοσι χρόνια που κράτησε ο πόλεμος στο Βιετνάμ σκοτώθηκαν 58.281 Αμερικανοί στρατιώτες. Υπολογίζεται επίσης ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Βιετναμέζοι, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι. Τρἰα εκατομμύρια τραυματίστηκαν και άλλοι 12 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες…

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη