Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1953, τα χαράματα, όταν το ρολόι έδειχνε 6 και 7 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα, στην Κύπρο σείστηκε η γη. Και στην Πάφο ήρθε η καταστροφή. Ο σεισμός που έγινε εκείνη την ημέρα στην νοτιοδυτική Κύπρο, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης είχε μέγεθος 6,5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

Ο σεισμός στην επαρχία Πάφου ήταν πιθανόν διπλός και χαρακτηρίζεται σφοδρός και καταστροφικός. Σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι. Τραυματίστηκαν 100, ενώ οι άστεγοι ήταν χιλιάδες. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρει 4.000 αστέγους ενώ άλλα δημοσιεύματα μιλούν για 30.000. Από τον σεισμό επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και επιφανειακές ρωγμώσεις. 1.600 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ σε άλλα 10.000 σπίτια και δημόσια κτήρια προκλήθηκαν ζημιές. Στο Στρουμπί, το Κιδάσι, τη Λαπηθιού, την Αξύλου και τη Φασούλα όλα έγιναν ερείπια, ενώ σε άλλα 105 χωριά οι ζημιές ήταν πολλές και σημαντικές. Στο πληροφοριακό δελτίο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης διαβάζω πως οι σεισμοί προκάλεσαν επίσης σημαντικές ζημιές στη Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν και φαινόμενα εδαφικής ρευστοποίησης, ενώ μικρό τσουνάμι δημιουργήθηκε στις ακτές της Πάφου.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στον Λίβανο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στο Καστελόριζο, στη Ρόδο και στην Τουρκία. Για περίπου έναν χρόνο γίνονταν μετασεισμοί.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη