Το μήνυμα ότι έχουν έγνοια για την καθαρότητα της θάλασσας στην ευρύτερη Λεμεσό και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό ρύπανσης τυχόν προκύψει, έστειλαν σήμερα οι τοπικές αρχές της πόλης. Σε παρουσίαση των μέσων αντιμετώπισης που έγινε το πρωί στην Ακτή Ολυμπίων, ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε πως η θάλασσα της ευρύτερης Λεμεσού αποτελεί μεγάλο πλούτο τόσο για τους ντόπιους κολυμβητές, όσο και για τους ξένους και πως με την προσπάθεια που γίνεται, χρόνο με χρόνο αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η δυνατότητα των εμπλεκόμενων φορέων να διασφαλίσουν την καθαρότητα των νερών της Λεμεσού.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η προσπάθεια είναι συλλογική και δεν υπάρχει πλέον πολυκερματισμός των προσπαθειών, αφού βάσει σχεδίου που έχει καταρτισθεί, κάθε υπηρεσία έχει κατάλογο ευθυνών της και τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση.
Τον γενικό συντονισμό έχει θεσμικά το υπουργείο Μεταφορών και δευτερευόντως το υφυπουργείο Ναυτιλίας που θα αναλάβει σταδιακά αυτόν το ρόλο. Επί της ουσίας και πρακτικά ο συντονισμός γίνεται από τον Δήμο Λεμεσού, όπως τόνισε ο δήμαρχος.
Κατά τον ίδιο, αιχμή του δόρατος αποτελούν τα δύο μισθωμένα πλοιάρια από την εταιρεία VTS, εκ των οποίων το ένα περιπλέει τον κόλπο της Λεμεσού στα ανοικτά και το άλλο είναι σταθμευμένο στο παλιό λιμάνι, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να παρέμβει εντός της περιοχής των λιμένων για οποιαδήποτε ρύπανση δεν ανακοπεί από το πλοιάριο το οποίο πλέει στα ανοικτά.
Επιπλέον, υπάρχει το πλοιάριο του Δήμου το οποίο εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται, με καπετάνιο τον οποίο τον μισθώνει ο Δήμος. Στη «φαρέτρα» των υπηρεσιών του Δήμου υπάρχει και το πλοιάριο του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων ερευνών που έχει την ευθύνη για τις πετρελαιοκηλίδες αλλά συμπαραστέκεται και σε θέματα που αφορούν τα ιχθυοτροφεία και άλλες πηγές πιθανής ρύπανσης. Τέλος, υπάρχει και πλοιάριο της Λιμενικής Αστυνομίας το οποίο κάνει τις δικές του πλεύσεις, με σκοπό να εντοπίσει και να πατάξει αυτούς που παράνομα ρυπαίνουν.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, το Τμήμα Εμπορική Ναυτιλίας και η Αρχή Λιμένων έχουν αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά μέσα εποπτείας και εντοπισμού σκαφών, οπότε μπορούν να εντοπίζονται σκάφη, σε οποιαδήποτε περιοχή του κόλπου της Λεμεσού. Ο κ. Νικολαϊδης τόνισε πως σε αυτούς που ρυπαίνουν, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 8.000 ευρώ.