Την πλήρη ετοιμότητά της για την εφαρμογή και υλοποίηση σχεδίων δράσης για αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων, σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο γειτονικό Ισραήλ από τις εχθροπραξίες, εξέφρασε με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Όπως αναφέρεται, η Αρχή Λιμένων σε συνεργασία με τους ιδιώτες διαχειριστές στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει σε κυπριακά λιμάνια και αγκυροβόλια έκτακτους ελλιμενισμούς και αγκυροβόληση πλοίων, τα δρομολόγια των οποίων επηρεάζονται από την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ.  

Προστίθεται ότι η Αρχή Λιμένων δηλώνει ότι τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας είναι έτοιμα, όταν αυτό ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, να εφαρμόσουν το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ώστε να λειτουργήσουν ως διαμετακομιστικός σταθμός, όπως και στο παρελθόν, σε περιπτώσεις εκκένωσης ξένων υπηκόων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι το νέο λιμάνι Λεμεσού έχει υποδεχθεί ήδη κρουαζιερόπλοια που είχαν προορισμό λιμάνια του Ισραήλ και ελλιμενίστηκαν στην Κύπρο, ενώ αναμένονται τις επόμενες μέρες και άλλα αιτήματα ελλιμενισμού/αγκυροβόλησης πλοίων στα λιμάνια/αγκυροβόλια της Δημοκρατίας.

Η Αρχή Λιμένων παραμένει σε εγρήγορση για την εξυπηρέτηση πλοίων που έχουν ως προορισμό το Ισραήλ και είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους ιδιώτες διαχειριστές, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ