Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου δεν θα αποδεχθεί θετική ατζέντα με την Τουρκία εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την Κύπρο.
 
Σε συνέντευξη στο Euronews, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το γεγονός ότι η Τουρκία ανέστειλε επί του παρόντος τις ερευνητικές δραστηριότητες, με τις οποίες αμφισβητούσε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη, δεν θεωρείται αρκετό.
 
Επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζονται οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τη κατεχόμενη Αμμόχωστο, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η «νέα πρόκληση με την πρόταση για λύση δύο κρατών».
 
«Θετική ατζέντα υιοθετείται όταν υπάρχει θετική συμπεριφορά. Όταν αντίθετα, η μία διαδέχεται την άλλη τις προκλήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν, αν με ρωτάτε, μια πολιτική αυτοχειρία να αποδεχθώ εν γνώσει μου, θετική ατζέντα, η οποία δεν θα περιελάμβανε την Κύπρο. Κάτι που δεν έχω επιλογή», τόνισε.
 
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «οριστικά ναι!»

Αναφορικά με την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού τόνισε πως η ε/κ πλευρά δεν κατέθεσε οτιδήποτε πέραν από τις προβλέψεις των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως το χάσμα επήλθε από την «παντελώς νέα θέση πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση όχι μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά να προχωρήσουμε στη λύση δύο κρατών».
 
«Κάτι που είναι αδιανόητο και για τη διεθνή κοινότητα. Έρχεται σε αντίθεση με όλα ανεξαίρετα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ε.Ε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ