Έτοιμοι για τα ταξίδια του καλοκαιριού είναι οι Κύπριοι καθώς παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τη λήψη Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών Covid-19.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό τέθηκε από χθες σε εφαρμογή το με σκοπό τη διευκόλυνση των διασυνοριακών μετακινήσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του στον αντ1 ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι ήδη δόθηκαν σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή 80 χιλιάδες ψηφιακά πιστοποιητικά, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές για τεχνικά θέματα.

Ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται η χρήση του πιστοποιητικού για εγχώρια διακίνηση, παρά μόνο στα αεροδρόμια. Δεν απέκλεισε ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο υφυπουργός κάτι που όπως είπε θα πρέπει γίνει με απόφαση υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν συστάσεων της Επιτρόπου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως είπε ο κ. Κόκκινος, τα μηνύματα από τον κόσμο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να συνεχίζουν να ενημερώνονται για το τι ισχύει στην χώρα προορισμού τους, αφού υπάρχει μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων στην οποία θα γίνονται δεκτά και άλλα εγκεκριμένα πιστοποιητικά. Έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, στην οποία γίνεται δεκτό και το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Ένα πρόβλημα που προέκυψε αφορά άτομα που έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό μέσω εκπροσώπου, τα οποία δεν έλαβαν στο κινητό τους τηλέφωνο τον OTP κωδικό τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν, αλλά τα άτομα που τους διευθέτησαν το ραντεβού. Ο κ. Κόκκινος προέτρεψε όσους συναντούν αντίστοιχα ζητήματα να επικοινωνούν με το 1474 για να αλλάξουν τα προσωπικά στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα πρέπει να το πράξουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.eudcc.gov.cy και να υποβάλουν τα στοιχεία τους ώστε εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό.