Οι πρώτες επαφές γνωριμίας μπορούν να χαρακτηριστούν οι σημερινές που είχε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Όπως η ίδια δήλωσε, ήθελε περισσότερο να ακούσει τις δύο πλευρές έτσι ώστε να αναζητηθεί κοινό έδαφος, με στόχο να συμβάλει στην επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η κ. Ολγκίν συναντήθηκε στις 9 το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση που έγινε στην παρουσία συνεργατών διήρκεσε μια ώρα. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τετ α τετ συνάντηση μισής ώρας με την κ. Ολγκίν.

Από τις 11 και 30 το πρωί η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ συναντάται στα κατεχόμενα με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναμένεται ότι θα επαναλάβει τις γνωστές του θέσεις στο Κυπριακό.

Στις πρώτες της δηλώσεις, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η Κολομβιανή πολιτικός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να συνεργαστεί με τις δύο πλευρές και να κάνει το καλύτερο δυνατό για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για την Κύπρο, όπως είπε.

Η κ. Ολγκίν δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε με νόημα ότι έρχεται από την Κολομβία, μια χώρα η οποία ζούσε για 50 χρόνια σε μια διένεξη και ήταν μέρος εκείνης της ομάδας που τελικά έφτασε σε μια συμφωνία ειρήνης, όπως είπε.

Κληθείσα να απαντήσει σε περαιτέρω ερωτήσεις δημοσιογράφων, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι θα λέει λίγα και θα εργάζεται περισσότερο.

Η κ. Ολγκίν φάνηκε να είναι πλήρως ενημερωμένη σε σχέση με το Κυπριακό, μέσα από την προεργασία που έχει κάνει. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, ενώ θα έχει όπως φαίνεται πριν αναχωρήσει από την Κύπρο νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή ακόμα και κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά τις δέκα μέρες παραμονής της στην Κύπρο, θα έχει και συναντήσεις με ομάδες και προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών σε όλο το νησί.

Η Κολομβιανή απεσταλμένη θα διορίσει μόνιμο συνεργάτη ή συνεργάτιδα στη Λευκωσία για να παρακολουθεί τις εξελίξεις όσο θα απουσιάζει, ενώ προγραμματίζει να επισκέπτεται την Κύπρο μια φορά τον μήνα για μια εβδομάδα ή δέκα μέρες.

Η κυρία Ολγκίν θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων: Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία. Αφού ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα επιστρέψει στη Λευκωσία, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και να παρουσιάσει το πλαίσιο των εργασιών στο οποίο θα κινηθεί η διαδικασία.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν διακοπεί.