Άπαντες είναι πανέτοιμοι για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής δηλώνει ο Γενικός Έφορος Εκλογής, με τις κάλπες να ανοίγουν σε λιγότερο από 48 ώρες.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε σήμερα ο Γενικός Έφορος Εκλογής Κώστας Κωσταντίνου ανέφερε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν 561 χιλιάδες 273 εκλογείς, μεταξύ των οποίων και 730 Τ/κ, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν και 240 εγκλωβισμένοι συμπατριώτες μας.

Την Κυριακή θα λειτουργήσουν 1113 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και 35 στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε 12 χώρες και 25 πόλεις. Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο θα βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο Ελένειο στην Λευκωσία 716 με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και το μικρότερο στην κοινότητα Παλαιόμυλος της Επαρχίας Λεμεσού όπου δικαίωμα ψήφου έχουν 48 ψηφοφόροι.

301 φυλακισμένοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου σε κάλπη που θα στηθεί στις Κεντρικές Φυλακές.

Δόθηκαν και κάποια στοιχεία σε σχέση με το φύλο των ψηφοφόρων, 49,2% των εκλογέων είναι άντρες και 50,8 είναι γυναίκες.

Είναι γνωστό ότι σε αυτές τις εκλογές έχουμε ρεκόρ υποψηφιοτήτων οι οποίες έφτασαν τις 14, πρόκειται για 12 άντρες και 2 γυναίκες, που διεκδικούν την ψήφο του λαού για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τις δύο Κυριακές των εκλογών, εάν και εφόσον δεν εξασφαλίσει κανείς το 50% των ψήφων την πρώτη Κυριακή, θα εργαστούν πέραν των πέντε χιλιάδων, υπαλλήλων και άνεργων πτυχιούχων.

Επί ποδός θα βρίσκονται περισσότεροι από δύο χιλιάδες αστυνομικοί για διαφύλαξη του αδιάβλητου της διαδικασίας, είτε με παρουσία στα εκλογικά κέντρα είτε με περίπολα. Εκτός από οχήματα ενδέχεται να επιστρατευθούν και ελικόπτερα για μεταφορά καλπών και drones για σκοπούς επιτήρησης όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της Αστυνομίας.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής υπενθύμισε πως ψηφίζουμε στις Προεδρικές εκλογές. Με ν, χ ή σταυρό μέσα στο τετράγωνο που υποψηφίου της επιλογής μας, με μπλε ή μαύρο μελάνι. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση εκλογικού βιβλιαρίου ή ταυτότητας. Υπενθυμίζουμε ότι η ψηφοφορία είναι από τις επτά το πρωί μέχρι και τις έξι το απόγευμα με μια ανάπαυλα από τις 12 μέχρι και τη μία το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά την διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ των εκλογών, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι θα γίνει στα εκλογικά κέντρα αμέσως μετά την λήξη της ψηφοφορίας. Απόψε τα μεσάνυχτα λήγουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ από αύριο απαγορεύονται οι προεκλογικές διαφημίσεις και δηλώσεις.

Ερωτηθείς πότε πρέπει να αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ο Έφορος Εκλογής είπε ότι ιδανικά πρέπει να έχουμε αποτέλεσμα λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Την Κυριακή των εκλογών ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται ανακοινώσεις σε σχέση με την πορεία των εκλογών και την συμμετοχή του κοινού στην διαδικασία.

Σήμερα σε όλες τις επαρχίες ολοκληρώνεται σήμερα και η παράδοση των καλπών στα εκλογικά κέντρα. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο έφορος εκλογής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, έπαρχος Μάριος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν 323 εκλογικά κέντρα στην πόλη και επαρχία Λεμεσού για να ψηφίσουν 154.778 εκλογείς.