Αύριο από τις εννέα μέχρι τις έντεκα το πρωί θα γίνει η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γιάννης Χαριλάου, Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών εκλογών ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι, θα μπορούν να στείλουν ενυπόγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οποίος πληροί τα κριτήρια του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου θα μπορεί να είναι υποψήφιος, πρόσθεσε.

Με βάση τις εώς τώρα ενδείξεις επτά ιεράρχες θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού για είσοδο τους στο τριπρόσωπο αρχικά και ανάδειξη τους στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, μέσω της Ιεράς Συνόδου στην συνέχεια.

Πρόκειται για τους μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο, Κυρηνείας Χρυσόστομο, Λεμεσού Αθανάσιο, Μόρφου Νεόφυτο, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα και τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο.
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποστολής των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κατάλογοι αποστέλλονται τμηματικά στην Αρχιεπισκοπή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία εξέτασης των ονομάτων και διαχωρισμός των ψηφοφόρων σε ενορίες. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα αρχίσει η διαδικασία καταρτισμού των τελικών καταλόγων της Εκκλησίας οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές.

Θα ακολουθήσει μια προθεσμία για να μπορέσουν και όσοι δεν είναι κάτοχοι κυπριακής υπηκοότητας, αλλά είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι να δηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Τα άτομα αυτά θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί από την Ιερά Σύνοδο. Και στη συνέχεια δοθεί το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων σε περίοδο τριών ημερών.

Ο έφορος των Αρχιεπισκοπικών εκλογών ανέφερε ακόμα ότι την ίδια περίοδο, πιθανότατα τις πρώτες τρεις ημέρες του Δεκέμβρη, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί από μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για το εκλογικό κέντρο που θα μπορεί να ψηφίσει.

Αναμένεται ότι θα στηθούν συνολικά χίλια εκλογικά κέντρα.

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών για τα θέματα των εκλογών.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και οι εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου διεξαχθούν κανονικά, αναμένεται ότι μετά τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Σύνοδο.