Αντιδράσεις φέρνει η σημερινή ανακοίνωση των νέων διαταγμάτων για το χαλλούμι από την Υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου.

Όπως αναφέρεται στα διατάγματα για το χαλλούμι μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2024 η ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος θα παραμείνει στο 25%.

Για τους υπόλοιπους 5 μήνες της επονομαζόμενης ξηράς περιόδου, δηλαδή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η ποσόστωση θα υποχωρήσει στο 15%.

Και για τους επόμενους 7 μήνες, της επονομαζόμενης παραγωγικής περιόδου, δηλαδή για το διάστημα 1 Φεβρουαρίου 2025 έως 31 Αυγούστου του ίδιου έτους η ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος θα αναίβει το 30%, με μια μικρή αύξηση 5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.

Η κ. Παναγιώτου υποστήριξε ότι η μορφή των Διαταγμάτων βοηθά το σύνολο των κτηνοτρόφων. Τα διατάγματα είπε, βοηθούν τους αγελαδοτρόφους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που απαιτούν μη περαιτέρω αύξηση του αγελαδινού γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή χαλλουμιού.

Βοηθά, όπως είπε η Υπουργός και το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων, να δραστηριοποιηθούν με τρόπο ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η παραγωγή τους.

Η Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα δοθούν κίνητρα για την αύξηση παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και για σταδιακό τερματισμό της εποχικότητας. Έμφαση θα δοθεί, στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, στη γενετική βελτίωση και στην αύξηση των παραγωγικών μονάδων όπως είπε.

Τα μέτρα θα αφορούν επίσης αύξηση του αριθμού των μονάδων αιγοπροβατοτροφίας και βελτίωση των υποδομών των υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων.

Έντονη είναι η αντίδραση των ομάδων αιγοπροβατοτρόφων , που ετοιμάζονται όπως πληροφορηθήκαμε για την λήψη δυναμικών μέτρων. Κληθείς από το Κανάλι 6 να σχολιάσει τα νέα διατάγματα για το χαλλούμι ο εκπρόσωπος Τύπου των οργανώσεων αιγοπροβατορόφων Γιώργος Δημητρίου, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις τους βρίσκουν εκ δια μέτρου αντίθετους.

Ο κ. Δημητρίου υπενθύμισε ότι έχουν δοθεί επιπλέον πέντε χρόνια μεταβατικής περιόδου, ούτως ώστε να υπερτερεί μέχρι το 2029 το αιγοπρόβειο γάλα, όπως προβλέπεται και στον σχετικό κανονισμό για το Π.Ο.Π. Ενώ μας είχαν υποσχεθεί ότι η ποσόστωση θα αυξανόταν 5% ανά έτος για να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο στόχο, αυτή την στιγμή δημιουργούν ξηρά περίοδο και περίοδο παραγωγικότητας, κάτι που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Θα γίνει όπως είπε παγκύπρια συνέλευση των αιγοπροβατορόφων, ώστε να εξεταστούν εισηγήσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Φαίνεται, όπως είπε ο κ. Δημητρίου ότι η Υπουργός Γεωργίας, δέχεται πιέσεις από τους βιομήχανους και τους αγελαδοτρόφους οι οποίες πιάνουν τόπο.