Έσοδα από τις εισφορές του ΓεΣΥ, ύψους €840 εκατομμυρίων, είχε το 2020 ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Άγγελος Τρόπης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ανήλθαν το περσινό έτος στα περίπου €780 εκ.
 
Όσον αφορά στις δαπάνες μόνο για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2020, ο κ. Τρόπης είπε ότι αυτές ανήλθαν από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι το τέλος του περσινού έτους στα €175 εκ.
 
Αναλυτικότερα, ο κ. Τρόπης είπε ότι ο ΟΑΥ είχε έσοδα το 2020 ύψους €840 εκατομμυρίων από τις εισφορές των περίπου 855.000 δικαιούχων του ΓεΣΥ, ενώ έσοδα υπήρξαν και από συμπληρωμές και συνεισφορές, ύψους €35 εκ.
 
Ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ είπε ότι τα έσοδα από τις εισφορές σιγά – σιγά ανακάμπτουν όσο ανακάμπτει και η κυπριακή οικονομία καθώς αυτές στηρίζονται στους μισθούς των εργαζομένων.
 
«Σε βάθος τριετίας που αναμένεται να υπάρξει και πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας και να απομακρυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, το ταμείο μας φαίνεται να είναι βιώσιμο», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο κ. Τρόπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ανήλθαν το πρώτο δίμηνο του 2021 στα €195 εκ., ενώ σε σχέση με τα έσοδα από εισφορές εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία λόγω δίμηνης καθυστέρησης στην συγκέντρωση των στοιχείων.
 
Σημείωσε ότι οι δαπάνες για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ανήλθαν το πρώτο δίμηνο του 2021 στα €88 εκ.