Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα εναντίον του προεδρικού παλατιού στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη προσευχή για τη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας, στην οποία ήταν παρόντες ο Πρόεδρος Άσραφ Γάνι και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο αρχηγός του κράτους και άλλοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν την προσευχή την ημέρα για τη γιορτή της θυσίας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Στο θέμα του Αφγανιστάν αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Ταγίπ Ερντογάν, από την κατεχόμενη Κύπρο όπου βρίσκεται, μιλώντας για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

«Ποτέ δεν υπήρξε μια περίοδος χωρίς προβλήματα στη ζωή της ανθρωπότητας. Και δεν θα υπάρξει. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν πρόβλημα στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο αφγανικός λαός με την αντίστασή του έδωσε αγώνα ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις και νίκησε.

«Κι εμείς πήραμε θέση ενάντια σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δίπλα στα αδέρφια μας τους Αφγανούς».

Εδώ και 20 χρόνια, είπε, η Τουρκία λειτουργεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ και βλέπει θετικά το να συνεχίσει να το κάνει αλλά έθεσε 3 προϋποθέσεις στις ΗΠΑ. Πρώτον, η Αμερική θα είναι στο πλευρό τους διπλωματικά, δεύτερον – συνέχισε – θα τους παρέχουν εφόδια και στρατιωτικό υλικό και τρίτον θα τους στηρίξουν όταν θα υπάρξουν διοικητικά προβλήματα.

«Εάν επιτευχθούν αυτά, σκεφτόμαστε να αναλάβουμε πλήρως την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ».

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει τον τρόπο για συνομιλίες και λύση προβλημάτων και με τους Ταλιμπάν για κάποια θέματα, “όπως έκαναν και οι Αμερικανοί”.