*φωτογραφία αρχείου

Καμιά αξία δεν έχει η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αποκάλυψε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τού είχε ζητήσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις και εκείνος της είχε απαντήσει πως θα τις σταματούσε σε 3-4 βδομάδες ωστόσο της είπε ακόμη πως δεν εμπιστευόταν την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν κράτησε τον λόγο της και διερωτήθηκε τι θα γίνει τώρα με την τριμερή Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας. Ανέφερε ακόμη ότι ξεκίνησαν γεωτρήσεις και έστειλαν το Μπαρμπαρός σε αποστολή.

Στις δηλώσεις τους στους Τούρκους δημοσιογράφους έξω από την Αγία Σοφία όπου πήγε για την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αυτή η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει καμιά αξία”. 

Αν κοιτάξουμε αυτές τις περιοχές, συνέχισε, “ειδικά η Ελλάδα όσον αφορά τη Λιβύη, έχει καμιά σχέση στο θέμα του παράκτιου κράτους; Τι δουλειά έχει εκεί; Έχει καμιά σχέση η Αίγυπτος; Όχι. Αφού κάναμε μια τέτοια συμφωνία με τη Λιβύη όλοι πετάχτηκαν. Τώρα από εκεί οι πληροφορίες που έρχονται είναι πως λένε ότι “εμείς δεν το κάνουμε αυτό ενάντια σε σας”. Είτε το κάνετε είτε όχι εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Εμείς δεν αισθανόμαστε καν την ανάγκη να συζητούμε με εκείνους που δεν έχουν καθόλου νόμιμα θαλάσσια δικαιώματα”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ του είχε ζητήσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή. “Κοιτάξτε, η Μέρκελ με παρακάλεσε. Αν σταματήσετε τις γεωτρήσεις εδώ θα με διευκολύνετε, μού είπε. Κι εγώ της απάντησα ‘εάν εσείς εμπιστεύεστε την Ελλάδα και τους άλλους, εμείς σε 3-4 βδομάδες θα τις σταματήσουμε. Αλλά εγώ αυτούς δεν τους εμπιστεύομαι. Θα δείτε ότι αυτοί δεν θα κρατήσουν τον λόγο τους’, της είπα. Τελικά έτσι έγινε”.

Στο μεταξύ, είπε, “εμείς με την Ελλάδα ξεκινήσαμε τριμερείς συναντήσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών τους. Μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας- Τουρκίας. Τι θα γίνει τώρα που δεν τηρούν τον λόγο τους; Εμείς αμέσως ξεκινήσαμε γεωτρήσεις. Στείλαμε το Μπαρμπαρός σε αποστολή. Δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ