Δεν κρύβει την μεγάλη του ικανοποίηση ο πρόεδρος της Τουρκίας για τις νομικές περιπέτειες του Μενέντεζ, ωστόσο ο δρόμος για τα F-16, είναι μακρύς. Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τους νομικούς και πολιτικούς κινδύνους που διατρέχει ο μεγαλύτερος ίσως εχθρός της Άγκυρας στο Αμερικανικό Κογκρέσο, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, δείχνει να είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μενέντεζ, πρόεδρος των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει αντιταχθεί εδώ και καιρό στην πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία και επέκρινε το ιστορικό του Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επίσης, ο πανίσχυρος Αμερικανός γερουσιαστής έχει υποστηρίξει επανειλημμένα την Ελλάδα, όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου σε δημοσιογράφος σε μια πτήση, δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να μετατρέψει τις νομικές προκλήσεις του Αμερικανού γερουσιαστή σε ευκαιρία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ουάσιγκτον.
«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι πρώτες δηλώσεις Μενέντεζ μετά τις κατηγορίες για δωροδοξία εις βάρος του, 25 Σεπτεμβρίου 2025
Ωστόσο, όπως τόνισε, τώρα που ο Μενέντεζ έχει «βγει από τη μέση» αφού κατηγορήθηκε ότι έπαιρνε δωροδοκίες από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, αυτό είναι «πλεονέκτημα» για την Τουρκία, πρόσθεσε.
Δεν αρκεί ο Μενέντεζ
Ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα παρακολουθήσει τώρα στενά αυτή τη διαδικασία. «Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αμερική πριν από τρεις τέσσερις ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνδέει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από την Άγκυρα της προσφοράς της Σουηδίας, είπε ο Ερντογάν.
Γι΄αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε, ότι «τώρα, θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση [με τον Μενέντεζ] σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16» επεσήμανε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως δεν αφορά μόνο τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα, διότι «ο Μενέντεζ και αυτοί που εχουν την ιδια νοοτροπία ενεργούν εναντίον μας».
«Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα διαχειριστεί αυτα τα θεματα. Αναμένουμε πλέον ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα».

“Παίζουμε και με το χαρτί της Σουηδίας”

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως περιμένει ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, εν τω μεταξύ προχωράμε στην κατασκευή του δικού μας αεροσκάφους» είπε.
Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι θα στηρίξει την προσφορά της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν την υπόσχεσή τους για πώληση F-16
«Το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εάν η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανοίξει το δρόμο για πωλήσεις αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα,» δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Εάν αυτοί (οι ΗΠΑ) τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, το κοινοβούλιο μας θα τηρήσει και τη δική του υπόσχεση. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε.