«Αντιτιθέμεθα ανοιχτά στη δολοφονία αμάχων στο ισραηλινό έδαφος», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι «ομοίως, δεν αποδεχόμαστε ποτέ την αδιάκριτη σφαγή αθώων στη Γάζα υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης και της δίκαιης διαιτησίας».

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι «δεν βρίσκουμε δικαιολογημένη καμία ενέργεια κατά αμάχων ή οποιαδήποτε επίθεση που στοχεύει αστικούς οικισμούς». Πιστεύουμε, πρόσθεσε, «ότι ο πόλεμος έχει μια ηθική και οι πλευρές πρέπει να την τηρήσουν». Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Ερντογάν, «αυτή η αρχή παραβιάζεται σοβαρά στις συγκρούσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα».

«Αντιτιθέμεθα ανοιχτά στη δολοφονία αμάχων στο ισραηλινό έδαφος. Ομοίως, δεν αποδεχόμαστε ποτέ την αδιάκριτη σφαγή αθώων στη Γάζα υπό τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Μια σύγκρουση που πραγματοποιείται με την διακοπή παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, διακοπή εισόδων και εξόδων μιας πόλης, την κατάρρευση των υποδομών της, την κατεδάφιση όλων των χώρων λατρείας και των σχολείων της, από τα τζαμιά μέχρι τις εκκλησίες της, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους, καταστρέφοντας τα κτίρια στα οποία μένουν άμαχοι με βόμβες, με λίγα λόγια, χρησιμοποιώντας κάθε είδους επαίσχυντες μεθόδους, δεν είναι πόλεμος», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δυσανάλογες και αβάσιμες επιθέσεις του στη Γάζα μπορεί να ωθήσουν το Ισραήλ σε μια απροσδόκητη και ανεπιθύμητη θέση στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ο βομβαρδισμός αστικών οικισμών, η σκόπιμη δολοφονία αμάχων, το μπλοκάρισμα οχημάτων που φέρνουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και η προσπάθεια να παρουσιαστούν όλα αυτά ως δεξιότητες μπορεί να είναι μόνο ένα αντανακλαστικό ενός οργανισμού, όχι ενός κράτους».

«Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά ότι εάν ενεργεί ως οργανισμός και όχι ως κράτος, θα αρχίσει τελικά να αντιμετωπίζεται σαν οργανισμός», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Κάλεσε «τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλα περιφερειακά κράτη να τηρήσουν δίκαια στάση μεταξύ των μερών». Κάλεσε «τα μέρη να επιδείξουν μετριοπάθεια».

«Από τη Δευτέρα έχω κάνει πολλά τηλεφωνήματα σχετικά. Είχαμε 8 τηλεφωνήματα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών κρατών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Συμβούλεψα τον κ. Αμπάς και τον κ. Χέρτζογκ να ενεργούν με κοινή λογική, κρατική λογική και ειρήνη. Χθες το βράδυ, συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες. Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να αποτρέψουμε την εμβάθυνση και την εξάπλωση των συγκρούσεων», σημείωσε.

«Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης και της δίκαιης διαιτησίας, για να βγάλουμε γρήγορα την περιοχή μας από αυτή τη δίνη. Ας ελπίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση μέχρι το τέλος», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ