Φωτογραφία: Alexander Scherbak/TASS

Του Πόλυ Χαραλάμπους

Φουντώνει η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και των υποψηφίων. Τις τελευταίες μέρες, όσοι ασχολούνται με τον βασιλιά των σπορ, πρέπει να… εντόπισαν μερικά «φαινόμενα» έντονης ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής.

Βλέπετε στον τόπο που ζούμε, είναι κάμποσος κόσμος, που ασχολείται (ακόμα) με το ποδόσφαιρο. Για τον λόγο αυτό, μερικοί εκ των υποψηφίων βουλευτών, «άρπαξαν» την ευκαιρία να προσθέσουν και λίγη «σάλτσα», που σχετίζεται με την άγρια μάχη μεταξύ τριών ομάδων για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι αρκετοί ποδοσφαιρικοί παράγοντες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, «χρησιμοποίησαν» την εμπλοκή τους σε κάποιες ομάδες, έχοντας ως απώτερο σκοπό, να εξασφαλίσουν στην πορεία αξίωμα στο χώρο της πολιτικής. Τούτο δεν συμβαίνει φυσικά, μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Μιλώντας για την παρούσα κατάσταση, το λάθος που κάνουν, όμως, όσοι επιλέγουν να κάνουν προεκλογική μέσω του ποδοσφαίρου, είναι ότι καλλιεργούν τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία στις τάξεις (μιας μερίδας) των υποστηρικτών των ομάδων που διαγκωνίζονται για την πρωτιά.

Είναι άσχημο πράγμα, επίσης, μερικοί υποψήφιοι να προβάλλουν γεγονότα και κουτσομπολιά που συζητιούνται μόνο στους καφενέδες. Είναι πολύ εύκολο να «χρησιμοποιούν» κάποιοι το ποδόσφαιρο με λαϊκιστικές και επιδερμικές προσεγγίσεις, μόνο και μόνο για να «κερδίσουν» σταυρούς προτίμησης.

Θα τους βγάλουμε το καπέλο, αν καταγγείλουν δημόσια συμβάντα και φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία, όμως, θα συνοδεύονται με ντοκουμέντα και αποδείξεις. Τούτο είναι το πρόβλημα για πολλά χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα όσα λένε είναι παραμύθια της Χαλιμάς ή φαντασιώσεις. Όμως, τα περισσότερα που κυκλοφορούν, υπό την μορφή ψιθύρων, είναι υπερβολές. Δεν πετυχαίνουν οτιδήποτε ουσιαστικό, αποφασίζοντας απλώς να υιοθετούν τα συμφραζόμενα των απλών οπαδών, στα κοινωνικά δίκτυα και στις ραδιοφωνικές εκπομπές.

Εδώ θα είμαστε, για να κρίνουμε τους υποψήφιους που συμμετέχουν σε αυτό το «πανηγύρι» και στο μέλλον. Ειδικά όσοι καταφέρουν στις 30 Μάϊου να κερδίσουν μια θέση στη νέα Βουλή, ελπίζουμε ότι θα δείξουν την ίδια ευαισθησία, βάζοντας την ατζέντα τους τα πραγματικά προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Κατανοούμε ότι ψάχνουν την ευκαιρία να «κερδίσουν» προβολή και δημοσιότητα στην κοινή γνώμη. Υπάρχουν αρκετά άλλα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες, πέραν του ποδοσφαίρου, που μπορούν να εκφράσουν τις θέσεις τους. Για τις προτάσεις και το πλάνο που έχουν, ούτως ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή του κόσμου.

Σε καμία περίπτωση δεν τους… προτρέπουμε να αφήσουν ήσυχο το ποδόσφαιρο. Είναι, όμως, ενοχλητικό, να το πράττουν μόνο και μόνο για να «τραβήξουν» επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6