Την επέκταση της πολιτικής επαναχρησιμοποίησης που εφαρμόζει με επιτυχία εδώ και ένα χρόνο στα πράσινα σημεία της Λεμεσού, με τη δημιουργία εργαστηρίου επιδιόρθωσης μεταχειρισμένων αντικειμένων, εξετάζει το  Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Διάθεσης Αποβλήτων Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας σχετική πρόταση έχει τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΑΛ και το σκεπτικό είναι να προχωρήσει στη δημιουργία του εργαστηρίου μία από τις Τοπικές Αρχές που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, αφού μέσω αυτής της οδού μπορεί να εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Πηγή από το ΣΕΔΑΛ μας ανέφερε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν σε μεγάλο αριθμό αυτού του είδους «εργαστήρια-καφέ», που δημιουργούνται σε κοινότητες και σ’ αυτά προσφέρουν εργασία εθελοντές που επιδιορθώνουν συσκευές με μικρές βλάβες, τις οποίες παίρνουν εκεί πολίτες.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι στη Λευκωσία έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο εργαστήριο από ιδιωτική πρωτοβουλία, που λειτουργεί με επιτυχία ως επιχείρηση.

Η πολιτική της επαναχρησιμοποίησης στα 4 πράσινα σημεία της Λεμεσού, ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο, με τη συμμετοχή του ΣΕΔΑΛ σε σχετικό πρόγραμμα της ΕΕ .

Μέχρι σήμερα δόθηκαν σε πολίτες πάνω από 700 αντικείμενα στα 4 πράσινα σημεία της πόλης και μέσα από αυτή τη διαδικασία ενημερώθηκε σωστά τοκοινό που κατανόησε τη χρησιμότητα του και αγκάλιασε το θεσμό.

Να σημειωθεί πως τα πράσινα σημεία λαμβάνουν και δίδουν προς επαναχρησιμοποίηση και μεγάλες ποσότητες ρουχισμού.

Πετυχημένα τα πράσινα σημεία αλλά το κράτος καθυστερεί να δημιουργήσει κι άλλα

Από το ΣΕΔΑΛ μας επισήμαναν ότι καθυστερούν πάρα πολύ οι διαδικασίες δημιουργίας των επιπρόσθετων 8 πράσινων σημείων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο, από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων που έχει την αρμοδιότητα, τη στιγμή που η εμπειρία δείχνει ότι τα πράσινα σημεία δουλεύουν με επιτυχία και συνάμα ενημερώνουν τους πολίτες για τον ορθό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, ωστε να προετοιμαστούν για την επερχομενη εφαρμογή του συστήματος  διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων,”Πληρώνω Όσο Πετώ”, που θα τεθεί σε εφαρμογή απο την 1/1/2024 (δηλαδή σε ενα χρόνο).

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο πράσινο σημείο στην  Εφταγώνια που επρόκειτο να λειτουργήσει πέρσι το Πάσχα έχει μετατεθεί πλέον εντός του 2023, ενώ τα υπόλοιπα παραμένει άγνωστο πότε θα προωθηθούν.