Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κύπρος αφού η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότητα του Αρακαπά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Η φωτιά αυτή την ώρα μαίνεται στις περιοχές Αρακαπά, Επταγώνια, Διερώνα, Οδού, Μελίνη και Αγίοι Βαβατσινιάς.

Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα προς το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να σταλούν ενισχύσεις από αέρος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, άμεση ήταν η ανταπόκριση του Ισραήλ στο κάλεσμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια και ήδη ξεκίνησαν από το Ισραήλ δυο εναέρια μέσα για βοήθεια.

Όπως δήλωσε ο κύριος Κεττής ανακλήθηκαν άδειες προσωπικού με εκτός υπηρεσίας προσωπικό να προσέρχεται για ενισχύσεις.

Και από την Ελλάδα, ξεκινούν άμεσα δύο αεροσκάφη Canadair Cl – 415.

Για να βοηθήσει στο έργο της πυρόσβεσης κλήθηκαν και μονάδες του στρατού.
Στην κοινότητα του Αρακαπά κάηκαν τουλάχιστον τρία σπίτια ενώ ζημιές υπέστησαν άλλα υποστατικά. Κάηκαν επίσης περιβόλια και πάσσαλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Η πολιτική άμυνα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και απομάκρυνε τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία και άλλα χωριά της περιοχής χρειάστηκαν να εκκενωθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα ενώ δόθηκαν οδηγίες να εκκενωθούν η Ακαπνού, η Λάγια, η Οδού, η Ορά, ο Φαρμακάς, η Βαβατσινιά και Αγίοι Βαβατσινιάς. Η φωτιά πέρασε και μέσα από την κοινότητα της Μελίνης, με τους κατοίκους να τρέχουν έντρομοι για να προστατευτούν από τις φλόγες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι καπνοί από την φωτιά έχουν καλύψει και πολλές περιοχές της Κύπρου.
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που μας έστειλαν από την Μοσφιλωτή.