Οι επίμονες μάχες στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ του Σουδάν, ανάγκασαν τους εθελοντές να θάψουν 180 πτώματα που ανασύρθηκαν από τις ζώνες μάχης χωρίς στοιχεία ταυτότητας, δήλωσε η σουδανική Ερυθρά Ημισέληνος.

Από τότε που ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατηγών του Σουδάν στις 15 Απριλίου, εθελοντές έχουν θάψει 102 άγνωστα πτώματα στο νεκροταφείο Al-Shegilab της πρωτεύουσας και άλλα 78 σε νεκροταφεία στο Νταρφούρ, ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος, σε δήλωση την Παρασκευή.

Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες, σύμφωνα με τον οργανισμό Armed Conflict Location and Event Data Project. 

Οι γιατροί και οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν πει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, λόγω του αριθμού των σορών που έχουν εγκαταλειφθεί σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες.

Τόσο ο αρχηγός του τακτικού στρατού Abdel Fattah al-Burhan όσο και ο αναπληρωτής του, που έγινε αντίπαλός του, ο παραστρατιωτικός διοικητής Mohamed Hamdan Daglo, έχουν εκδώσει επανειλημμένες δεσμεύσεις για την προστασία των αμάχων και την ασφάλεια των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, οι εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου, με την υποστήριξη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δυσκολεύτηκαν να μετακινηθούν στους δρόμους για να παραλάβουν τους νεκρούς, «λόγω των περιορισμών ασφαλείας», ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας δεν έχουν πλέον τρεχούμενο νερό, το ρεύμα είναι διαθέσιμο μόνο για λίγες ώρες την εβδομάδα και τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων στις ζώνες μάχης δεν λειτουργούν.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δεινή στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, η οποία φιλοξενεί περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Σουδάν και δεν έχει συνέλθει ποτέ από έναν καταστροφικό πόλεμο δύο δεκαετιών που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, χωριά και αγορές πυρπολήθηκαν και εγκαταστάσεις παροχής βοήθειας λεηλατήθηκαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ.