Την απόφασή της να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Σκωτίας και την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) όταν αναδειχθεί ο αντικαταστάτης της από την εσωκομματική διαδικασία, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο η Νίκολα Στέρτζιον.

Όπως είπε, «ξέρω στο μυαλό και στην καρδιά μου ότι έχει φτάσει η ώρα να αποχωρήσω». Πρόσθεσε ότι είναι μια απόφαση «πραγματικά δύσκολη» για την ίδια, η οποία προκύπτει όμως «από αίσθηση καθήκοντος και αγάπης για το κόμμα και τη χώρα της».

Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αντίδραση σε «δύσκολα βραχυπρόθεσμα ζητήματα» ή για έλλειψη ανθεκτικότητας εκ μέρους της, είπε ότι προκύπτει από μία «βαθύτερη και πιο μακροπρόθεσμη» αποτίμηση των συνθηκών επί πολλές εβδομάδες.

Εξήγησε ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί πλέον να δίνει στη δουλειά της Πρωθυπουργού αυτά που απαιτούνται και ότι ως εκ τούτου «δεν είναι σωστό» για την ίδια, για τη Σκωτία, για το SNP και για το σκοπό της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας η παραμονή της στο αξίωμα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαι και άνθρωπος πέρα από πολιτικός» και ξέρει ότι έχει καθήκον να πει τώρα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για ακόμα ένα ή περισσότερα χρόνια στη θέση της, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Σκωτία.

Παραδέχθηκε πάντως επίσης ότι κοινή γνώμη για την ίδια ως Πρωθυπουργό είναι πλέον έντονα πολωμένη, εμποδίζοντας τον εποικοδομητικό διάλογο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κ. Στέρτζιον ενεπλάκη σε έντονη διαμάχη με την αντιπολίτευση στη Σκωτία και με την κεντρική κυβέρνηση στο Γουέστμινστερ αναφορικά με το νόμο περί προσδιορισμού φύλου στη Σκωτία.

Ο νόμος της που καθιστά πιο εύκολη τη νομική αναγνώριση της αλλαγής προσδιορισμού φύλου στη Σκωτία εγκρίθηκε από το τοπικό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκε από την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένο εμβόλιμο συνέδριο του SNP που θα συζητήσει ποια είναι η καλύτερη τακτική για να προωθηθεί το αίτημα ανεξαρτησίας. Η πρόταση της κ. Στέρτζιον ήταν να χαρακτηριστούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις έδρες της Σκωτίας, ως «ντε φάκτο δημοψήφισμα» περί ανεξαρτησίας. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, απορριπτόταν από πολλά στελέχη του κόμματός της.

Η κ. Στέρτζιον συγκινημένη είπε ότι το να υπηρετήσει από το ανώτατο αξίωμα τη Σκωτία ήταν η ύψιστη τιμή, ενώ σημείωσε πως δεν αφήνει την πολιτική, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την εκστρατεία υπέρ μίας ανεξάρτητης Σκωτίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ