Για άλλη μια φορά, η Κύπρος σχετίζεται με ένα σκάνδαλο, αυτό των παρακολουθήσεων τηλεφώνων στην Ελλάδα, δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τύπου που παρέθεσε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, η Pegasus δηλαδή, που έκανε χρήση του λογισμικού Predator, έχει ως έδρα της την Κύπρο και σχετίζεται άμεσα με το κατασκοπευτικό βαν, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας πριν από λίγα χρόνια.

Στην Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαδάκης, είχαμε παραιτήσεις, διατάχθηκαν έρευνες από Εισαγγελέα σε ανώτατο επίπεδο, ενώ Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συμφώνησαν για τη σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής.

Δυστυχώς στην Κύπρο φαίνεται ότι και αυτή η υπόθεση έπεσε στα «μαλακά», υπογράμμισε με νόημα ο Ευρωβουλευτής, κάνοντας λόγο για συσκότιση, συγκάλυψη και αδιαφάνεια.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα επιβάλλουν την εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση του θέματος, τόνισε ο κ. Παπαδάκης που έθεσε και τρία ερωτήματα:

• Πρώτον, ποιοι ήταν τα θύματα των παρακολουθήσεων ή υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες;

• Δεύτερον, ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων η εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο ή και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατασκοπευτικές εταιρείες;

• Τρίτον, απαιτείται απάντηση για τις φήμες που οργιάζουν ότι και πολιτικά Κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι επιβάλλεται η άμεση τοποθέτηση των Κομμάτων, η αντίδραση της Βουλής και η άμεση δράση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι αδιανόητο σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Κύπρος, ένα τέτοιο θέμα ύψιστης δημοκρατικής και έννομης τάξης να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αδιάφορα και πιθανότατα εγκληματικά ύποπτα, αναφέρει ο ευρωβουλευτής.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης σημείωσε ότι μια τέτοια αντιμετώπιση θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την Κύπρο σε ανυποληψία, αφού το θέμα των παρακολουθήσεων τυγχάνει εξέτασης από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν αποδειχθεί ολιγωρία των Κυπριακών αρχών, οι πολιτικές ευθύνες θα είναι ασήκωτες, όλα στο φως!, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα άλλος ένας Κύπριος ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Γεωργίου, έχει αποστείλει επιστολή στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία εξετάζει το θέμα. Ζήτησε όπως εξεταστεί η διασύνδεση της Κύπρου με τα υπό εξέταση λογισμικά και καλεί σε ενέργειες για διερεύνηση. Προεκτείνει να μεταβεί στην Ελλάδα αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου για να παραστεί και να συνδράμει στη διαδικασία της έρευνας.