Του Κωνσταντίνου Νικολάου

Δεν τίθεται κανένα θέμα για το ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ανθρωπότητα. Όμως, η αρνητικότητα ποτέ δεν έκανε καλό και είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να ζήσουμε με αυτό.

Η αλήθεια να λέγεται η πλειοψηφία στην Κύπρο έχει προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Είναι και αυτοί, όμως, που όχι μόνο προσαρμόστηκαν με τα νέα δεδομένα, αλλά εμφανίζονται πιο έτοιμοι και πιο δυνατοί από ότι προηγουμένως.  Δεν θα το διευρύνουμε και πολύ, αφού το άρθρο αυτό αφορά συγκεκριμένα τον κυπριακό αθλητισμό, που μπορεί να καυχιέται ότι κάποια “παιδιά” του σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες σε περίοδο κορωνοϊού.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, πρέπει να πούμε ότι συγχαρητήρια αξίζουν όλοι όσοι αποτελούν τον αθλητισμό της χώρας μας και που συνέχισαν να δουλεύουν, παρά τις όποιες επιπτώσεις είχε σε αυτούς η πανδημία.

Επίσης, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το νησί μας ευνοήθηκε ως ένα βαθμό από το γεγονός ότι η κατάσταση στη Κύπρο είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, φιλοξενήσαμε και ορισμένες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως είναι ο προκριματικός όμιλος της Εθνικής μας ομάδας στην πετόσφαιρα, αλλά και τα προκριματικά παιχνίδια του Basketball Champions League.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οποιεσδήποτε επιτυχίες και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ικανές να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στους πρωταγωνιστές.

 Να θυμίσουμε μόνο ότι οι ομάδες και οι αθλητές είχαν να προσαρμοστούν στα νέα πρωτόκολλα που υπάρχουν, με ότι αυτό συνεπάγεται (αυτοπεριορισμός κτλ.).

Επιτυχίες, που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, είχαμε λοιπόν, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό. Σχετικά με τα ατομικά αθλήματα, αυτό που ξεχωρίζει τους τελευταίους μήνες είναι το ότι ο 16χρονος αθλητής μας στην κολύμβηση, Νικόλας Αντωνίου, κατέρριψε παγκύπριο ρεκόρ, που ίσχυε από το 1994, σε επίπεδο ανδρών.

Όσον αφορά τα ομαδικά αθλήματα, εκείνο που κλέβει την παράσταση είναι βεβαίως οι προκρίσεις της ποδοσφαιρικής Ομόνοιας και του καλαθοσφαιρικού Κεραυνού Στροβόλου σε Ευρωπαϊκούς ομίλους, ενώ με λίγη περισσότερη τύχη στη συζήτηση θα έμπαινε και ο ΑΠΟΕΛ.

Μάλιστα, οι προκρίσεις της Ομόνοιας και του Κεραυνού στους ομίλους των Europa League και Basketball Champions League αντίστοιχα, είναι κάτι που καταφέρνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Βέβαια, εδώ πρέπει να τονιστεί ότι συζητήσεις του τύπου πως οι ομάδες μας ευνοήθηκαν από διάφορες συγκυρίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Το μόνο που καταφέρνουν όλοι αυτοί που τις κάνουν, είναι να μειώνουν τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν οι συντελεστές των πιο πάνω επιτυχιών.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι όλοι τους ετοιμάζονταν για τέτοιες διακρίσεις εδώ και αρκετό καιρό και πως αυτό που πέτυχαν δεν είναι κάτι που έτυχε, αλλά είναι αποτέλεσμα μεθοδευμένης και σκληρής δουλειάς.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που υπάρχουν λόγω του κορωνοϊού, ο κυπριακός αθλητισμός μέσω ορισμένων εκπροσώπων του, έδωσε αφορμή στον κόσμο για να πανηγυρίσει. Ελπίδα μας είναι να έχουμε σύντομα νέες επιτυχίες. Στο κάτω-κάτω η νέα αγωνιστική περίοδος στα περισσότερα αθλήματα, μόλις ξεκίνησε…

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6