Την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημέρωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, Ντίντιερ Ρέιντερς, για την απόφαση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, για τα προγράμματα απόδοσης υπηκοοτήτων με αντάλλαγμα επενδύσεις, που τα δύο κράτη λειτουργούσαν μέχρι πρότινος.

Ο Επίτροπος Ρέιντερς ήταν ξεκάθαρος πως, παρότι Μάλτα και Κύπρος σκοπεύουν να διατηρήσουν τα προγράμματα αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο στόχος είναι να πειστούν να τα καταργήσουν ολοκληρωτικά.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τα σχετικά προγράμματα όλων των κρατών μελών, προ -σχεδόν- ενός έτους και υπενθύμισε ότι, με βάση τα τότε ευρήματα, είχε ζητήσει εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις, αποστέλλοντας επιστολές τον περασμένο Απρίλιο και συναντώντας τους αρμόδιους Υπουργούς προ της πανδημίας.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι η δημοσιότητα που έλαβαν εσχάτως τα προγράμματα και τα σχετικά σκάνδαλα, “επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας”.

Ξεκαθάρισε πως, παρότι η υπηκοότητα της ΕΕ είναι και υπηκοότητα των Κρατών Μελών, το Δικαστήριο της ΕΕ έχει γνωματεύσει δεσμευτικά ότι, ναι μεν είναι ελεύθερα να καθορίζουν τα κριτήρια απόδοσης ιθαγένειας, μόνο όμως σε ευθεία γραμμή με το κοινοτικό δίκαιο.

Σημείωσε πως η Κομισιόν γνωρίζει πως το τίμημα για τα προγράμματα της Μάλτας και της Κύπρου ήταν από 1 ως 2 εκ. ευρώ ανά υπηκοότητα.

Ξεκαθάρισε ότι η σημερινή κατάσταση υπονομεύει τη εμπιστοσύνη των άλλων Κρατών Μελών στην κοινή ευρωπαϊκή υπηκοότητα.