Με κομμένη την ανάσα ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,  μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.. Ισραηλινοί και Αμερικανοί επιβεβαιώνουν ότι δεκάδες ιρανικά drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό ενώ έχουν κλείσει οι εναέριοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και πυραύλους εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο Ισραήλ. Απειλούν ακόμη ότι η επιχείρηση «Αληθινή υπόσχεση» αποτελεί μέρος της τιμωρίας για τα ισραηλινά εγκλήματα. Ο Νετανιάχου, αυτή την ώρα, συγκαλεί πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο αρχηγείο του.

 
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο χρόνος πτήσης των μη επανδρωμένων αεροσκοφών μπορεί να διαρκέσει ώρες. Ειδικός που έδωσε συνέντευξη στο Channel12, ο στρατηγός εν αποστρατεία Amos Yadlin, λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με 20 κιλά εκρηκτικών το καθένα και ότι η αεράμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη να τα καταρρίψει.

Μαχητικά από την Κύπρο

Βρετανικά μαχητικά έχουν αναχωρήσει από την Κύπρο για να αναχαιτίσουν όσους ιρανικούς πυραύλους και drones μπορούν. Αμερικανικά μαχητικά έχουν ταυτόχρονα αναχωρήσει από τις αμερικανικές βάσεις.

 

Κλειστός ο εναέριος χώρος στην Μέση Ανατολή
Η μία μετά την άλλη οι χώρες στη Μέση Ανατολή δηλώνουν ότι κλείνουν -για μερικές ώρες τουλάχιστον- τον ενάεριο χώρο τους.

Η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ιράκ έχουν ήδη λάβει τη σχετική απόφαση καθώς τα ιρανικά drone είναι πιθανό να περά;σουν πάνω από το έδαφός τους. Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν κλείσει τον ενάεριο χώρο τους για όλες τις πτήσεις εκτός από τις στρατιωτικές.

Σούνακ: Το Ιράν προκαλεί χάος στην ίδια του την αυλή
Στο πλευρό του Ισραήλ τάσσεται η Βρετανία, τονίζει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επισημαίνει ότι εργάζεται με τις συμμαχικές χώρες για την αποκλιμάκωση. «Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», επισημαίνει σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Νετανιάχου συγκαλεί πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο στο  Τελ Αβίβ συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το γραφείο του νωρίς την Κυριακή, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ.

 
Στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου (μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Ελλάδα) και αμέσως κατευθύνθηκε στο Οβάλ Γραφείο χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα είχε εκδοθεί δήλωση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, το οποίο επιβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως και συμμάχους. «Η υποστηριξή μας προς την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σταθερή. Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν »