Επιθέσεις που «έχουν ξεπεράσει το όριο», από θεσμικούς φορείς και κύκλους που αντιπαρατάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, και επεκτείνονται και σε μέλη της οικογένειας του, αναφέρει ότι δέχεται, σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος έχει θέσει την παραίτηση του στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες το ΓεΣΥ δέχεται συνεχείς και απροκάλυπτες επιθέσεις από θεσμικούς και παραθεσμικούς φορείς, οι οποίες κορυφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου ως προέδρου του ΟΑΥ έχω ταχθεί να υπηρετήσω την ιδέα του ΓεΣΥ με όλες μου τις δυνάμεις. Το γεγονός αυτό από μόνο του με κατέστησε πολλές φορές και εμένα προσωπικά στόχο επιθέσεων από διάφορους εξωθεσμικούς κύκλους. Οι ανοίκειες αυτές επιθέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εκπορεύονται δυστυχώς και από θεσμικούς φορείς και κύκλους που αντιπαρατάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχουν ξεπεράσει το όριο που προσωπικά θεωρώ ότι οι στοιχειώδεις κανόνες κοσμιότητας, ευθυκρισίας και αξιοπρέπειας επιβάλλουν, αφού επεκτάθηκαν πλέον και σε μέλη της οικογένειάς μου», αναφέρει.

Εάν παρέμεναν σε προσωπικό επίπεδο, συνεχίζει, δεν θα με πτοούσαν. «Επειδή όμως ενέχουν μια σαφή πολιτική διάσταση, εφόσον θεωρώ πως απώτερος τους στόχος είναι το ίδιο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας και επειδή πρόθεσή μου είναι να υποβοηθήσω και να διευκολύνω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαχειριστεί πολιτικά πλέον την κατάσταση, έχω θέσει την παραίτησή μου στη διάθεσή του», προσθέτει.

Ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο για μένα, δηλώνει, πως λόγω της κρισιμότητας του καθήκοντος που μου ανατέθηκε και του μεγέθους του έργου, θα απαιτούντο τεράστιες προσωπικές προσπάθειες, μόχθος και θυσίες. «Και αυτό έπραξα, όχι απλά αρνούμενος να αποζημιώνομαι για τις υπηρεσίες μου υπηρετώντας τη θέση του προέδρου του ΟΑΥ αμισθί, αλλά δίνοντας όλο το χρόνο και το είναι μου στον στόχο της υλοποίησης του ΓεΣΥ, σε βάρος αλλά και με τη στήριξη της οικογένειάς μου. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε και μία στιγμή γιατί αυτό που πετύχαμε είναι ιερό», σημειώνει.

«Δεν φανταζόμουν μετά από όλα αυτά», αναφέρει ο κ. Αντωνίου, «ότι θα έβλεπα να στοχοποιείται και η οικογένεια μου και να γίνεται συστηματική προσπάθεια να λοιδορηθεί το όνομα μου, από όλους αυτούς που απεργάστηκαν όλα τα μέσα για να εμποδίσουν αρχικά και να διαβρώσουν και να αποσταθεροποιήσουν στη συνέχεια το Σύστημα Υγείας της χώρας μας».

Για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου, σημειώνει, ότι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη του στην Επιτροπή για Έλεγχο του Ασυμβίβαστου είναι δεδομένη και απόλυτη, και η απόφαση του να θέσει την παραίτηση στον ΠτΔ λήφθηκε πριν τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της επιτροπής για διερεύνηση άρα είναι ανεξάρτητη αυτής.

«Οφείλω επίσης να πω ότι ήταν κοινός τόπος ανάμεσα στους νομικούς πως το θέμα ασυμβίβαστου στο νόμο του ΓεΣΥ δεν επεκτείνεται σε συζύγους και άλλα συγγενικά πρόσωπα τη στιγμή του πρώτου μου διορισμού πριν 10 περίπου χρόνια και αυτή ήταν η αντίληψη από το διορίζον όργανο και στον επαναδιορισμό μου», προσθέτει.

Ωστόσο, συνεχίζει, το ζήτημα δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε νομικό, αλλά εξόχως πολιτικό. Μετά και τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, διευκρινίζει, θα λάβει τις δικές του αποφάσεις τις οποίες και θα δημοσιοποιήσει σύντομα.

«Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση και κοινωνική κατάκτηση του λαού μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΓεΣΥ, είναι πλέον γεγονός, έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας και εδράζεται σε πολύ γερά θεμέλια», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ