Επιστρέφουν σήμερα στις σχολικές αίθουσες περίπου 10.000 τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, μετά από δύο σχεδόν μήνες που έμειναν μακριά από τα θρανία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί το Λύκειο Αποστόλου Μάρκου, στον Αρχάγγελο, ενώ ακολούθως θα μεταβεί και στην Γ’ Τεχνική Σχολή στον Αρχάγγελο.

Απαραίτητες προϋποθέσεις υλοποίησης της απόφασης για τη λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως και όλων των άλλων μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, παραμένουν η επιδημιολογική κατάσταση, οι τελικές απόψεις των επιστημονικών συμβούλων και η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας των εκπαιδευτικών, των παιδιών και όσων ευρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον τους, είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, το Σάββατο, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είχε διαβεβαιώσει ότι η επιστροφή των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Λυκείου και του τρίτου έτους των Τεχνικών Σχολών θα προχωρήσει με πιστή εφαρμογή και τήρηση Υγειονομικών Πρωτοκόλλων. Ανέφερε ακόμη πως κατανοεί την ανησυχία και αγωνία που υπάρχει, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «με την υποδειγματική επάνοδο όλων και την πιστή εφαρμογή των οδηγιών καθώς την αυστηρή τήρηση των μέτρων θα καταφέρουμε, όπως και στο προηγούμενο διάστημα ως κοινωνία, να αντεπεξέλθουμε».

Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τη Δευτέρα τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ), Γιώργος Ιωσηφίδης.

Από την πλευρά της η ΟΕΛΜΕΚ έκανε λόγο για «μεγάλο και αχρείαστο» ρίσκο από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για επάνοδο των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία. Είπε ακόμη ότι είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, οι πρακτικές δυσκολίες και οι ασάφειες για την υγεία και ασφάλεια από το πρώτο βήμα επανόδου στα σχολεία. Η οργάνωση έχει καλέσει τα μέλη της να μην εκτελούν οδηγίες για ζωντανή μετάδοση της δια ζώσης διδασκαλίας. Ακόμη κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μην ακολουθήσουν την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας να προσέρχονται στο σχολείο μεταφέροντας και τα παιδιά τους, καθώς όπως λέει, η οδηγία αυτή παραβιάζει το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Έντονες ανησυχίες όσον αφορά στην ασφάλεια και υγεία των παιδιών, ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, εξέφρασε και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης έχει αποφασιστεί για τις 21 Μαΐου, ωστόσο στο διάγγελμα της 29ης Απριλίου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι οι αποφάσεις που περιλαμβάνουν τα μέτρα κατά την παρούσα ή τη δεύτερη φάση θα εξαρτηθούν απόλυτα από τους επιδημιολογικούς δείκτες και τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι υπό την αίρεση των πιο πάνω.

Πηγή: ΚΥΠΕ