Πίσω στα σχολεία τους επιστρέφουν 769 και πλέον παιδιά με αναπηρίες της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, στα οποία δεν επιτράπηκε να πάνε στις σχολικές μονάδες τους από την περασμένη Πέμπτη.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους της Επιδημιολογικής ομάδας για να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε.

Όπως είπε ο υπουργός, τα παιδιά έχουν χωριστεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα παιδιά που δεν έχουν κάποια εμφανή ευπάθεια για να νοσήσουν σε σχέση με τον κορωνοϊό και μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους, νοουμένου ότι θα υπάρξει κάποια επιμόρφωση αυτών των παιδιών, αλλά και των συνοδών τους. Τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν πίσω στο σχολείο με τη Β’ ομάδα μαθητών, ούτως ώστε να μην χάσουν κάποιο μάθημα.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά παιδιά τα οποία έχουν κάποια ευπάθεια για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό. «Το Υπουργείο Υγείας συστήνει όπως αυτά τα παιδιά παραμείνουν στο σπίτι τους και να υπάρχει αξιολόγηση από τις ειδικές επιτροπές», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Όσον αφορά τα ειδικά σχολεία, αυτά δεν θα λειτουργήσουν για την ώρα, αλλά, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, έχουν καλέσει εκ νέου το υπουργείο Υγείας να εξετάσει τις πιθανότητες να επαναλειτουργήσουν και θα ενημερώσουν το υπουργείο, εάν αλλάξει κάτι.

Σχετικά με τα νηπιαγωγεία, ο υπουργός εξήγησε πως για την ώρα αυτά δεν θα ανοίξουν, εκτός και εάν αλλάξει κάτι.

Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες στα σχολεία

Στο μεταξύ, το υπουργείο  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων σχετικά με τη νόσο SARS-CοV-2, κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά τoυς ελέγχους σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και μαθητές/μαθήτριες στα σχολεία.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 6.900 έλεγχοι παγκύπρια σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, τεχνικές σχολές και ιδιωτικά σχολεία.

Στην περίπτωση που αφορά στη Β΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας, προγραμματίστηκε να επεκταθεί η δειγματοληψία σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες, καθώς και στο διδακτικό και άλλο προσωπικό του σχολείου.