Επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά από την 1η Ιουλίου έχει μονομερώς αλλάξει τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης θέτοντας εμπόδια στις διελεύσεις από ξηράς μερίδας Τ/κ και πολιτών χωρών-μελών της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ, Οζερσάι ζητεί να τερματιστούν οι πρακτικές εμποδίων που εφαρμόζονται κατά το δοκούν, όπως γράφει, οι οποίες «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» και περιορίζουν την οικονομία και τον τουρισμό της τ/κ πλευράς. «Βλάπτει δε περισσότερο την εμπιστοσύνη και τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών» λέει.

Ο κ. Οζερσάι επεσύναψε, όπως μεταδίδεται, στις επιστολές του και το ψήφισμα της «βουλής» για το θέμα των διελεύσεων, ενώ νωρίτερα είχε κάνει παρόμοια ανάρτηση.

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, κάλεσε την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σταματήσει να βάζει εμπόδια στα ταξίδια ξένων μεταξύ των δύο πλευρών – σύμφωνα με την έκφρασή του – και την ΕΕ να επιταχύνει τις ενέργειες σε σχέση με τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, κάνοντας λόγο κι αυτός για μονομερείς αλλαγές στον κανονισμό από ε/κ πλευράς.

Ζήτησε από τους αρμόδιους της ΕΕ να ακούσουν την έκκληση της «βουλής», σύμφωνα με το ψήφισμά της, για να επανέλθει το καθεστώς στις διελεύσεις στην προ κορωνοϊού εποχή. Πρέπει, πρόσθεσε, άμεσα να εγκαταλειφθούν τα εμπόδια στα ταξίδια των ξένων μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά ανησυχεί για την οικονομική ανάπτυξη του ψευδοκράτους και γι’ αυτό με αφορμή τον κορωνοϊό έλαβε αυτά τα μέτρα που επηρεάζουν την οικονομία της τ/κ πλευράς.

ΚΥΠΕ