Επίσπευση της χαλάρωσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία των αρμόδιων υπουργών.

Η τρίτη φάση χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει επαναλειτουργία των αεροδρομίων, λιμανιών, νηπιαγωγείων, βρεφονηπιακών σταθμών, παιδικών λεσχών, εμπορικών κέντρων, γυμναστηρίων, ανοικτών θεάτρων και θερινών κινηματογράφων, κατασκηνώσεων και θερινών ολοήμερων σχολείων.

Οι τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Γ’ φάση, που αρχίζει από τις 9 Ιουνίου και θα εκτείνεται μέχρι τα τέλη του ιδίου μηνός, θα ληφθούν αύριο σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

«Πράσινο φως» για νηπιαγωγεία

Με το πέρας της σημερινής σύσκεψης, δηλώσεις έκανε ο υπουργός Παιδείας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι αύριο θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων. Δήλωσε ότι δόθηκε από τους επιστήμονες το «πράσινο φως» για μια σειρά από δραστηριότητες σχετικά και με σχολεία, όπως είναι η προδημοτική εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία τα γυμναστήρια, οι κατασκηνώσεις, και τα θερινά σχολεία. Τα ειδικά σχολεία θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη βδομάδα, ανέφερε ο υπουργός.

Τι ισχύει για γάμους – γυμναστήρια

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της διεξαγωγής γάμων και βαφτίσεων μέσα στο 2020. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Μαρία Κολιού, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν να επιτραπεί η διεξαγωγή τους με την τήρηση μέτρων. Ανέφερε ότι «ο Σεπτέμβριος σίγουρα θα είναι μήνας διεξαγωγής γάμων».

Για τα γυμναστήρια η κ. Κολιού, ανέφερε ότι τέθηκε στο τραπέζι πρόταση να επιτραπεί η γυμναστική με διευθέτηση ραντεβού, έτσι ώστε να αποφευχθεί η προσέλευση κόσμου σε κλειστούς χώρους.

Επαναλειτουργούν κολυμβητήρια, πισίνες

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε ότι μεταξύ άλλων ζητήθηκε η άποψη των επιδημιολόγων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει το ενδεχόμενο να επιτραπεί κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι θ’ ανοίξουν κατά στην τρίτη φάση κολυμβητήρια για κοινό, πισίνες, λούνα παρκς και θεματικά πάρκα.

Για όλες τις δραστηριότητες και τομείς που θα επαναλειτουργήσουν θα εκδοθούν και τα αντίστοιχα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η διεξαγωγή φεστιβάλ και συναυλιών, η λειτουργία κλειστών θεάτρων, καθώς και η άρση του μέτρου συναθροίσεων μέχρι δέκα ατόμων στα σπίτια αναμένεται ότι θα επιτραπούν κατά την τέταρτη φάση.

Δημήτρης Στρατής