Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ θα βρεθούν αύριο στην στρατιωτική βάση του Τορεχόν ντε Αρντόθ, κοντά στην Μαδρίτη για να επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής Αφγανών, πρώην εργαζομένων για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

«Η βάση του Τορεχόν θα είναι αύριο το κέντρο της Ευρώπης», δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser σχετικά με την επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνοδεύονται από τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Το κέντρο αυτό, το οποίο στήθηκε από την ισπανική αεροπορία σε τέσσερις ημέρες, θα μπορεί να υποδεχθεί 1.000 άτομα και θα αποτελέσει «κόμβο», το «επιμελητειακό κέντρο της Ευρώπης, διότι από εδώ θα διέρχονται όλοι οι Αφγανοί που συνεργάσθηκαν με διάφορους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξήγησε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα που πέρασε από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ο Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες συμφώνησε κατά την διάρκεια συνομιλιών με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ η Ισπανία να γίνει η «πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» των Αφγανών προσφύγων που εργάζονταν στην Καμπούλ για λογαριασμό των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Φθάνουν στην Ισπανία και από εδώ κατευθύνονται προς άλλες χώρες που θα τους προσφέρουν άδειες εισόδου», δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών στο Cadena Ser, χωρίς να κάνει λόγο για τους Αφγανούς που εργάσθηκαν για το ΝΑΤΟ. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «στην πράξη, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έχουν αποδεχθεί το σχήμα αυτό και ότι έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν ένα μέρος των προσφύγων αυτών και αναφέρθηκε στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Δανία, την Λετονία, του Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, θα υποδεχθεί «περίπου το 50%» των προσφύγων αυτών, διευκρίνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. Σε πρώτο χρόνο, οι Αφγανοί θα λάβουν από την Μαδρίτη «άδεια προσωρινής παραμονής» για να διαμείνουν στο Τορεχόν ντε Αρντόθ, πριν λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα από τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες θα εγκατασταθούν.

Χθες, μετά την άφιξη στην στρατιωτική βάση του πρώτου στρατιωτικού αεροσκάφους από την Καμπούλ που μετέφερε 48 Αφγανούς και 5 Ισπανούς, «οι πρόξενοι πολλών χωρών άρχισαν να φθάνουν στο Τορεχόν» για να έλθουν σε επαφή με τους πρόσφυγες αυτούς, είπε. Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, άλλο αεροσκάφος από την Ρώμη, που μετέφερε 35 Αφγανούς υπαλλήλους της αποστολής της ΕΕ στην Καμπούλ.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πέτερ Στάνος, δήλωσε ότι «περισσότερα από 160 άτομα» -εργαζόμενοι της ΕΕ και οι οικογένειές τους- έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερα από 200 ακόμη άτομα περιμένουν να απομακρυνθούν από την Καμπούλ, αν και διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι οριστικός.

Το Σάββατο, «θα δούμε μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των αξιών», δήλωσε σε άλλη συνέντευξη ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε η Ισπανία να γίνει η πύλη εισόδου στην Ευρώπη των προσφύγων αυτών αποτελεί «έκφραση εμπιστοσύνης» εκ μέρους των Βρυξελλών.