Έξι είναι τελικά οι ιεράρχες που υπέβαλαν υποψηφιότητα και αναμένεται να διεκδικήσουν την ανάδειξη τους στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο μέσα από τις εκλογές τις 18ης Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της σημερινής υποβολής υποψηφιοτήτων ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Γιάννης Χαριλάου ανακοίνωσε τους έξι ιεράρχες που διεκδικούν την είσοδο τους στο τριπρόσωπο αρχικά, ώστε να μπορέσουν να εκλεγούν αργότερα από την Ιερά Σύνοδο.

Ο Γιάννης Χαριλάου επιβεβαίωσε ότι οι Ιεράρχες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να διαδεχθούν τον μακαριστό Χρυσόστομο Β’ ήταν οι εξής:

Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος

Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος

Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος

Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας

Την απόσυρση της υποψηφιότητας του ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ανάδειξη Αρχιεπισκόπου αποτελεί καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός και «δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες».

Κατά τη διαδικασία που προηγήθηκε πρώτος υπέβαλε την υποψηφιότητα του δια αντιπροσώπου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Καταθέσαμε την υποψηφιότητα για να δώσουμε την ευκαιρία στον λαό να ψηφίσει τον εκλεκτό του και μετά η Ιερά Σύνοδος να λάβει την απόφαση για το ποιος θα αναδειχθεί τον αρχιεπισκοπικό θρόνο», δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Λεμεσού.

Δεύτερος, κατέθεσε αυτοπρόσωπος την υποψηφιότητα του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε πως «η παρουσία του δηλώνει τον σεβασμό μου προς τις διαδικασίες και τον θεσμό της Ιεράς μας Συνόδου».

Υποβάλλοντας την δική του υποψηφιότητα ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου και Κωνσταντίας Βασίλειος, ευχήθηκε να εκλεγεί εκείνος που είναι κατάλληλος για αρχιεπίσκοπος και θα οδηγήσει το καράβι της Εκκλησίας σαν ένας καλός καραβοκύρης.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δήλωσε ότι το όραμα του είναι η συνέχιση και επέκταση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής όπως το επιτέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος. Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία πρέπει να εξακολουθήσει να έχει φωνή στο Κυπριακό και να μείνει αμετακίνητη η τοποθέτηση της σε σχέση με τη διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας.

Δια αντιπροσώπου και χωρίς δηλώσεις υπέβαλαν την υποψηφιότητα τους οι Μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτος και Ταμασού – Ορεινής Ησαΐας.