Για την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σήμερα να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης της έντασης και εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για τα τεκταινώμενα κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Η γαλλική προεδρία σημειώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με στόχο να εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των συμμάχων ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη

Έρχεται εισβολή;

Οι δυτικές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εκτιμούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανότερη από ποτέ.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30 χιλιάδες στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Σύμφωνα με απεσταλμένο της ΕΡΤ στην ανατολική Ουκρανία, «η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 134 στρατιωτικές μονάδες της ρωσικής ομοσπονδίας – κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα- έχουν παραταχθεί στα δύο αυτόνομα κρατίδια του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ κινούμενα προς τα σύνορα προς την Ουκρανία.

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν πληροφορίες, ότι η ρωσική επίθεση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

Απειλούν με κυρώσεις την Ρωσία

Με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις απειλεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τη Μόσχα.

Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ενδέχεται να επιδιώξουν να αποκόψουν την πρόσβαση ρωσικών εταιριών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες εάν το Κρεμλίνο δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στο BBC.

«Το σχέδιο αντίδρασης που εξετάζεται είναι για κάτι που θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945», τόνισε ο Τζόνσον.

Κοινές ασκήσεις 

Την παράταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν σήμερα στη βόρεια Ουκρανία ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας.

Η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το υπουργείο.