Το μεσημέρι της Τρίτης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νεότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση της απομάκρυνσης αμάχων από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, Ουκρανοί πολίτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να διαφύγουν από την πολιορκημένη ανατολική πόλη Σούμι. Πρόκειται για την πρώτη εκκένωση από ουκρανική πόλη μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου που συμφωνήθηκε με τη Ρωσία.

Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι μια πομπή 30 λεωφορείων κατευθύνεται επίσης, στη Μαριούπολη για να απομακρύνει τους κατοίκους από το νότιο λιμάνι, το οποίο έχει περικυκλωθεί και παραμένει χωρίς φαγητό, νερό, ρεύμα και θέρμανση για μια εβδομάδα.

Η μετακίνηση των πολιτών από το Σούμι στην πόλη Πόλταβα ξεκίνησε ώρες μετά από μια νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Σούμι, η οποία σύμφωνα με τις τοπικές αρχές είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 21 ανθρώπων.

Κάτοικοι εγκατέλειψαν επίσης, την πόλη Ιπρπίν, προάστιο του Κιέβου. Οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή μαζί με τα μικρά παιδιά, τα κατοικίδια ζώα τους και κρατώντας στο χέρι πλαστικές σακούλες με αντικείμενα.

Την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η απομάκρυνση πολιτών από ουκρανικές πόλεις, από την Μόσχα ανακοινώθηκε η δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» σε πέντε ουκρανικές πόλεις, το Σούμι, την Μαριούπολη, το Τσερχίχιβ, το Χάρκοβο και την πρωτεύουσα Κίεβο.

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, η Ουκρανία έχει απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις για το Χάρκοβο και το Κίεβο, με το σκεπτικό ότι η διαδρομή της απομάκρυνσης πολιτών κατέληγε στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.