Λόγω μεγάλου αριθμού ερωτήσεων αναφορικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται από σήμερα, το Υπουργείο Υγείας ετοίμασε απαντήσεις/επεξηγήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα, όπως το σκεπτικό των αποφάσεων για τα μέτρα, η αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων και η απαγόρευση εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Στην ερώτηση σε ποιο σκεπτικό στηρίχθηκαν οι αποφάσεις για τα μέτρα και ποιος είναι ο στόχος τους, το Υπουργείο απαντά ότι:

Λαμβάνοντας υπόψη ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες και με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία της κοινωνίας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, αποφασίστηκε η δέσμη μέτρων με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος για να έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα και να υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στον περιορισμό των στενών επαφών ενός ατόμου, αλλά και στη μείωση των μετακινήσεων και της κινητικότητας των πολιτών. Παράλληλα, με τα μέτρα περιορίζονται οι χώροι και οι δραστηριότητες όπου μπορεί να υπάρξει συγχρωτισμός και άρα ευκολότερη μετάδοση του ιού.

Στην ερώτηση γιατί επιτρέπεται η παρουσία 75 ατόμων στις εκκλησίες, αναφέρεται ότι η παρουσία 75 ατόμων είναι το ανώτατο όριο, το όποιο ισχύει και σε άλλους κλειστούς χώρους (π.χ. χώροι εστίασης, χώροι διεξαγωγής συνεδρίων και συνελεύσεων), όπου συναθροίζεται κόσμος. Το μέγιστο όριο των 75 ατόμων στις εκκλησίες/χώρους θρησκευτικής λατρείας εφαρμόζεται παράλληλα με τις άλλες προϋποθέσεις και οδηγίες του σχετικού πρωτοκόλλου όπως, μεταξύ άλλων: οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να είναι καθήμενοι, χωρίς έντονη μετακίνηση και οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην εκκλησία.

Πέραν του ανώτατου ορίου των 75 ατόμων, ισχύει η ρύθμιση για παρουσία ενός ατόμου ανά 3 τ.μ.. Για παράδειγμα, εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 300 τ.μ. εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσαν να βρίσκονται μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Αντίστοιχα, εάν ένας ιερός ναός διαθέτει 150 τ.μ. εσωτερικό χώρο, ο αριθμός των ατόμων που θα παρευρεθούν θα είναι 50, αναφέρει το Υπουργείο.

Στην ερώτηση γιατί, ενώ επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 75 ατόμων κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού/άλλων μορφών θρησκευτικής λατρείας, η τέλεση γάμων, βαφτίσεων και κηδειών επιτρέπεται με την παρουσία μόνο 10 ατόμων, το Υπουργείο εξηγεί ότι το όριο των 10 ατόμων ισχύει σε όλες τις κοινωνικές συναθροίσεις, καθώς και στις συγκεντρώσεις ατόμων σε οικίες. Οι γάμοι, οι βαφτίσεις και οι κηδείες θεωρούνται κοινωνικές συναθροίσεις, εφόσον τα άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους και αναπόφευκτα, λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης και της κοινωνικής δραστηριοποίησης, είναι εκδηλώσεις αυξημένου κινδύνου και με υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας. Κατά την ιχνηλάτηση το προηγούμενο διάστημα, διαφάνηκε ότι μεγάλες συρροές κρουσμάτων είχαν προκύψει μετά από κηδείες ή γάμους και βαφτίσεις, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη και τη διερεύνησή τους, αλλά και τον περιορισμό της διασποράς, σημειώνει.

Στην ερώτηση γιατί αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων όπως τα γυμναστήρια και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, διευκρινίζεται ότι τα γυμναστήρια, λόγω της φύσης της δραστηριότητας, κατατάσσονται στους χώρους όπου ο δείκτης επικινδυνότητας και μετάδοσης είναι πολύ υψηλός (κατηγορία επικινδυνότητας «κόκκινη»), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον, λόγω του ότι πρακτικά οι αθλούμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν μάσκες και να τηρούν απόλυτα τα μέτρα προστασίας, θεωρούνται χώροι με αυξημένο βαθμό μετάδοσης του ιού.

Σε σχέση με τους χώρους εστίασης, εξηγεί ότι σε πολλές χώρες, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, τα υποστατικά εστίασης ήταν από τους πρώτους κλάδους που είτε ανεστάλη η λειτουργία τους ή λειτουργούν με περιορισμούς από τον Σεπτέμβρη, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας ως προς τον βαθμό μετάδοσης του ιού.

“Στην Κύπρο, το προηγούμενο διάστημα έχουν καταγραφεί αλυσίδες κρουσμάτων που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την ιχνηλάτηση, αλλά και την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Παράλληλα, το μέτρο για τη λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 7 το βράδυ εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της κινητικότητας και του συγχρωτισμού”, αναφέρει.

Στην ερώτηση γιατί ενώ παραμένουν ανοικτά τα σχολεία, απαγορεύονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, το Υπουργείο αναφέρει πως η λειτουργία των σχολείων διέπεται από πρωτόκολλο και κατευθυντήριες οδηγίες και η εφαρμογή τους τηρείται με μεγάλη προσοχή. Συνεπώς, προσθέτει, η κατάσταση εντός των σχολικών μονάδων είναι ελεγχόμενη και υπάρχει διαδικασία που εφαρμόζεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Παράλληλα, εξηγεί ότι τα παιδιά στις τάξεις είναι σταθερά (bubbles), υποβοηθώντας τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και μείωσης του αριθμού των στενών επαφών.

Αντίθετα, αναφέρει το Υπουργείο, στις εξωσχολικές αθλητικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες συγκεντρώνονται παιδιά από διαφορετικά σχολεία και η εμφάνιση κρούσματος από αυτούς τους χώρους μπορεί να διασπείρει τον ιό στους μαθητές άλλων σχολείων και κατ’ επέκταση σε περισσότερες σχολικές μονάδες, με κίνδυνο η μετάδοση να μην μπορεί να ελεγχθεί.