Ως ένα έργο με ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική πτυχή, καθώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής και των συνθηκών υγιεινής χιλιάδων προσφύγων, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, Νίκος Νικολαΐδης, τη δημιουργία αποχετευτικού συστήματος λυμάτων σε εννέα προσφυγικούς συνοικισμούς της Λεμεσού.

Η τελετή υπογραφής της σύμβασης του ΣΑΛΑ, με κοινοπραξία εταιρειών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής και όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, σκοπός του έργου είναι η σύνδεση εννέα προσφυγικών συνοικισμών με το δημόσιο αποχετευτικό σύστημα, μέσα από την κατασκευή δικτύου συνολικού μήκους 44 χιλιομέτρων, για την εξυπηρέτηση 18 χιλιάδων κατοίκων, σε 3.000 υποστατικά.

Το έργο, κόστους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ, περιλαμβάνει τους προσφυγικούς οικισμούς Μουτταγιάκας, Αγίας Φύλας στο Δήμο Λεμεσού, Πάνω Πολεμιδιών (Καρμιώτισσα) και Ομονοίας, καθώς και άλλους πέντε προσφυγικούς οικισμούς στα Κάτω Πολεμίδια. Πρόκειται για τον οικισμό Αγίου Νικολάου (παρά την εκκλησία Αγ.Νικολάου Πολεμιδιών), την αυτοστέγαση Κάτω Πολεμιδιών δυτικά της οδού Νίκαιας και την αυτοστέγαση ανατολικά της οδού Νίκαιας, τον οικισμό Αγίου Ιωάννη μεταξύ των οδών Μελίνας Μερκούρης και Παναγιώτη Αναγνωστοπούλου και τον οικισμό Αγίου Σπυρίδωνα, εκατέρωθεν της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού.

Στον χαιρετισμό του, ο Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε τη συγκίνηση του, καθώς μετά από μισό αιώνα φιλοξενίας των προσφύγων στη Λεμεσό, γίνεται ένα νέο βήμα προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

«Το ΣΑΛΑ προχωρεί προς τα εμπρός, οδηγώντας τη Λεμεσό μας σε πορεία περαιτέρω ανάπτυξης, αφού με την κατασκευή του έργου, θα καλυφθεί ακόμα ένα κενό σε κατοικημένες περιοχές, όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δημόσιο αποχετευτικό σύστημα λυμάτων, μια απαραίτητη υποδομή για κάθε ανεπτυγμένη πόλη», συμπλήρωσε.

Το έργο, συνέχισε, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, που θα προσφέρει, έχει και μια ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική πτυχή, καθώς αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών υγιεινής χιλιάδων προσφύγων, που διαμένουν στους συνοικισμούς αυτούς, πολλοί από τους οποίους είναι άτομα προχωρημένης ηλικίας ή άτομα με χαμηλά εισοδήματα, που ταλαιπωρούνταν για χρόνια από την μη ύπαρξη αυτής της βασικής υποδομής.

Οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν περί τα τέλη Οκτωβρίου και προγραμματίζεται να διαρκέσουν 30 μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ